Skip to main content

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer iako nije učinio nikakvo zlo, jednog jutra je bio uhapšen“

Kultura 23. мар 2024.
2 min čitanja

Serija povodom veka od smrti Franca Kafke: "Smatrajte me za san"

Službenik koji se jednog jutra probudi kao džinovska buba, nevin čovek kojeg samo pokupe i zaključaju, a ne zna zašto. Zastrašujući i na prvi pogled apsurdni scenariji koje je Franc Kafka stvorio svojim jedinstvenim načinom da užas pretoči u trezvene reči i dalje su među najvećim delima svetske književnosti.

Televizija ARD povodom stogodišnjice piščeve smrti, koja je 3. juna, mini-serijom je pokušala da se približi čoveku koji je, pišući na nemačkom, stvorio toliko toga velikog i zagonetnog za svog kratkog života (1883-1924).

Emitovanje počinje krajem marta.

U seriji su sjajno isprepleteni pristup piscu preko ljudi koji su mu bili bliski ili su uticali na njega i život i delo velikog stvaraoca koji za sebe kaže, u mešavini istinske nesigurnosti i koketiranja, „ja sam – ako ništa drugo – veoma mali“.

„Mislim da je on bio majstor posmatranja. Nije on samo ‘gledao'“, priča za dpa Džoel Basman (Joel), koji glumi Kafku.

Basman je odlično uradio svoj posao i srećan je što je otkrio „veoma veselu stranu“ književnika.

„Smatrajte me za san“, jedan je citat Kafke u seriji.

Kada se Kafka, u seriji, svađa sa svojom dugogodišnjom verenicom Felis Bauer, glumi je Lia fon Blarer, oseća se kao Jozef K. u Procesu. A onda dolazi i možda najpoznatija prva rečenica u književnosti na nemačkom jeziku: „Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer iako nije učinio nikakvo zlo, jednog jutra je bio uhapšen.“

„Kafkina dela su izvanrednom veštinom utkana u njegov život. Serija odaje veliki omaž jednom od istinskih velikana književnosti 20. veka“, preneo je ARD reči Salmana Ruždija (Rushdie).

Serijal ARD-a je izuzetno uspešan, ali ne i jedini umetnički pokušaj da se posveti fenomenu Kafke na stogodišnjicu smrti. Sredinom marta u bioskope je stigao film Raskoš života (Die Herrlichkeit des Lebens) o poslednjoj godini pisca i njegovoj poslednjoj ljubavi, Dori Dijamant.

(tekst: dpa, foto: CTK/dpa)