Skip to main content

NDNV: Utvrditi pozadinu napada na Vladimira Ješića

Aktuelno 15. apr 2015.
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine tražilo je danas od nadležnih organa da pod hitno utvrde identitet i primereno kazne počinioca napada na kolegu Vladimira Ješića, koji se desio juče u Inđiji.
Ovo udruženje je od nadležnih organa takođe zahtevalo da ispitaju informacije koje su se pojavile u javnosti da se nasilnik nakon napada odvezao u automobilu koji je iznajmljen u jednoj rent-a-kar agenciji od strane predsednika opštinskog odbora Srpske napredne stranke.
– NDNV smatra da ovaj incident može biti posledica kampanje straha i nasilja koju ova stranka sprovodi na lokalnom nivou u prelomnim političkim trenucima, bilo da je reč o lokalnim izborima ili “upodobljavanju” vlasti. Tada u lokalne sredine pristižu nepoznati ljudi sumnjivog izgleda u skupim automobilima koji zastrašuju političke protivnike i građane. A ne bi bilo prvi put da koriste i fizičko nasilje – navodi se u saopštenju ove organizacije.
NDNV je podsetio da ovakav način “političke borbe” “neumitno podseća na vreme uspona fašizma i nacizma” i ukazao na “strašne političke i društvene posledice koje iz toga mogu da proizađu”.
LDP osudio napad na Vladimira Ješića
Pokrajinski odbor Liberalno demokratske partije najoštrije osuđuje napad na novinara Vladimira Ješića, saopšteno je danas iz stranke.
U saopštenju se ocenjuje da je neophodno da društvo i državne institucije reaguju i da se prekine spirala nasilja koja je nametnuta kao društveno prihvatljivo ponašanje.
Predsednik vojvođanskog LDP Saša Šućurović poručio je u pisanoj izjavi da se borba za političku vlast vodi političkim sredstvima, te da svaki vid nasilja, ucena i brutalnosti ne sme ostati nekažnjen od strane nadležnih institucija, ali i građana koji  moraju na izborima kazniti one koji propagiraju ovakav vid političke borbe.
“Poltitičke garniture na vlasti se smenjuju. Vlasti dolaze i prolaze, ali je važno kakvo društvo ostavljaju za sobom i šta promovišu kao društvene i moralne vrednosti. Na žalost svedoci smo da stvaranje atmosfere linča, prilikom pokušaja promena vlasti na lokalnim nivoima sve češće postaje prateći momenat. To je nedopustivo i
mora se tome stati na put”, izjavio je on.
Šućurović je dodao i da se u Vojvodini, koja je poznata kao vrlo tolerantna sredina oseća velika nelagodnost kada su ovakvi događaji političkih pritisaka i napada u pitanju.
(Autonomija)