Skip to main content

NDNV: U inat svim nedaćama, preživeli smo dostojanstveno i principijelno 33 godine

Izdvajamo 17. јан 2023.
3 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je na dan svog osnivanja da je, uprkos i u inat svim nedaćama, preživelo dostojanstveno i principijelno prvih 33 godine.

„Na 33. rođendan (neki bi rekli simbolički), koji obeležavamo danas, naša poruka je da ostajemo dosledni misiji očuvanja novinarske profesije i novinarstva – koje postoji samo ako pita, kritikuje i provocira“, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz NDNV-a su poručili da će, u tom pogledu, ostati utočište za medijske profesionalce i slobodne građane – te marginalce koji menjaju svet.

„Rođendan je i ove godine povod za naše tradiocionalne novinarske nagrade. Molimo vas da se odazovete na naš konkurs, a druženje sledi na dodeli nagrada“, piše u saopštenju.

Predlozi za godišnje nagrade NDNV-a mogu se uputiti Godišnju nagrada NDNV-a za najboljeg novinara/najbolju novinarku i Godišnju nagradu za najboljeg novinara/najbolju novinarku koji/a izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini;

Takođe kandidati se mogu predlagati i za Godišnju nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo, kao i Godišnju regionalnu nagradu “Mirko Đorđević” za najboljeg novinara/najbolju novinarku na eksjugoslovenskom prostoru.

Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani deo nagrade.

„Molimo vas da predloge dostavite najkasnije do 7. februara 2023. godine na imejl adresu: office@ndnv.org. Molimo vas da uz svaki predlog obavezno ponudite i obrazloženje zbog čega smatrate da kolega/koleginica zaslužuje priznanje NDNV-a“, navodi se u pozivu.

Na osnovu prispelih predloga, Komisija za dodelu nagrada će doneti odluku koju će potvrditi Upravni odbor NDNV-a.

NDNV je organizacija koja postoji od 1990. godine, u veoma turbulentnom, tranzicionom periodu kroz koji prolazi društvo u Vojvodini i Srbiji.

Osnovano kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima, NDNV je bio i ostao beskompromisni borac za vrednosti građanskog društva, što ga je uvek stavljalo na stranu onih koji nisu miljenici vlastodržaca.

Ova činjenica se u različitim periodima različitim intenzitetom reflektovala na sam rad Udruženja, manje ili više ga otežavajući.

Velika motivisanost članstva i menadžmenta omogućila je da, uprkos pritiscima i otežanom radu, NDNV postane lider u regionalnom, lokalnom i manjinskom informisanju kao i u zaštiti prava novinara i medijskih radnika.

Kroz svoje edukativne programe i pokretanjem medija civilnog društva, proširio je prostor za slobodno novinarstvo koje je u Vojvodini i Srbiji, počevši od osnivanja NDNV-a pred velikim izazovima i pritiscima.

NDNV je osnovan 17. januara 1990. godine u Novom Sadu i najstarije je nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Članovi su od osnivanja snaga, potreba i oslonac udruženja.

Neophodnost aktivnosti usmerenih ka članstvu, animiranje članova iz manjih sredina, omogućavanje mladim novinarima i potencijalnim novinarima da pronađu svoj prostor poštujući etičke principe u vremenima izuzetno teškim za profesiju jedan je od najvažnijih zadataka NDNV i danas.

Od osnivanja NDNV je preduzimao različite aktivnosti sa ciljem da utiče na zakonsku regulativu u oblasti informisanja, kao i na poštovanje prava na slobodu izražavanja mišljenja i informisanja.

Tokom devedesetih godina prošlog veka, kada su pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bili svi značajni elektronski i štampani mediji koji su mogli bitno da utiču na formiranje javnog mnenja, organizacija je aktivno delovala na jačanju nezavisnih medija i novinara i njihovog uticaja.

Posle političkih promena 2000. godine, NDNV je privremeno bio pasivizirao rad, ali je vrlo brzo postalo jasno da se politička i društvena događanja ponovo razvijaju na štetu profesije i od 2004. godine ponovo je pokrenut rad Udruženja.

NDNV je jedan je od utemeljivača Asocijacije onlajn medija, a deo je i Koalicije za slobodu medija, koja okuplja najrelevantnija novinarska i medijska udruženja u državi.

NDNV je i na čelu neformalne mreže medija civilnog društva u Srbiji, a predstavnici NDNV-a deo su i neformalne regionalne Novinarske mreže.

NDNV je prisutan u većini stručnih timova, kako u Srbiji tako i u EU, koji imaju zadatak da formiraju medijske politike.

Na medijskoj sceni NDNV je prepoznat i kao izdavač informativnog portala Autonomija (autonomija.info), podsajta na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info) i portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE (voice.org.rs).

Najmlađi deo NDNV-a čine redakcije podkasta Reaguj!, Ogledalo, VOICE… U radu ovih medija učestvuju i čitaoci kroz moderan sistem za doniranje donations.ndnv.org uspostavljen 2019. godine, a članovi, saradnici i šira javnost, usluge dobijaju i kroz NDNV Media Hub osnovan krajem 2019. godine.

NDNV je i jedan od utemeljivača koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a deo je i regionalne Mreže REKOM pomirenja i Igmanske inicijative.

Kroz sve ove procese, kao i kroz pružanje usluga i rad sa članstvom, NDNV je postao i resursni centar i mesto okupljanja medijske i novinarske zajednice, ali i organizacija koja se bavi i širom platformom zaštite ljudskih prava.

(Autonomija)