Skip to main content

NDNV tražio od RTV-a informacije o izboru novog rukovodstva

Građani 12. jul 2016.
< 1 min čitanja

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) tražilo je danas od Radio-televizije Vojvodine (RTV) informacije o javnim konkursima za izbor novog rukovodstva ovog javnog medijskog servisa, koji se sprovode daleko od očiju javnosti, saopštilo je danas to medijsko udruženje.

U saopštenju se navodi da, iako bi izbor ključnih ljudi RTV-a morao da bude transparentan, iako bi građani i stručna javnost morali da znaju ko su kandidati za ključne funkcije, kakve su njihove profesionalne preporuke i kakav je njihov plan rada, RTV ove informacije skriva kao zmija noge, što samo može da znači da ove izbore prate neregularne radnje koje obesmišljavaju ideju javnog konkursa.

“NDNV je zahtevao informacije ko su osobe koje su konkurisali za mesta generalnog direktora, direktora programa i glavnog i odgovornog urednika, zahtevao je njihove profesionalne biografije, kao i dodatna dokumenta vezana za prijave. Zatražen je i program rada koji je po uslovima konkursa morao da dostavi novi generalni direktor Miodrag Koprivica, kao i njegovi do sada javnosti nepoznati protivkandidati”, objašnjava se u saopštenju NDNV-a.

To medijsko udruženje je pozvalo rukovodstvo RTV-a da svoj rad učini transparentnim jer javni medijski servis je vlasništvo svih građana Vojvodine, a ne njihovo privatno preduzeće.

“Između ostalog, bio bi red da se građanima saopšti kada će biti izabran novi programski direktor i glavni i odgovorni urednik”, dodaje se u saopštenju NDNV.

(Autonomija)