Skip to main content

NDNV: Pretnje novinarki Gorici Nikolin opasne, ćutanje institucija podstiče nasilje

Info 31. јан 2023.
2 min čitanja

Nekažnjivost napada na novinare predstavlja saučesništvo države sa nasilnicima i podstrek nasilju

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo pretnje i uvrede kojima je izložena novinarka Radija 021 Gorica Nikolin, te pozvalo nadležne da konačno reaguju na napade na novinare.

U saopštenju NDNV navodi se da je sinoć na Instagram nalogu Radija 021 upućen niz uvreda i pretnji novinarki Gorici Nikolin a zbog njenog nedavno obajvljenog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji se, u najvećem broju, nelegalno koriste.

“Poruke su upućene sa, po svemu sudeći, lažnog Instagram naloga, a da je direktan povod pisanje novinarke govori i to da je pošiljalac pre upućenih uvreda i pretnje poslao link ka tekstu Gorice Nikolin”, prenosi se u saopštenju stav Redakcije 021, koja je ovaj slučaj prijavila policiji.

Dodaje se da je novinarki sa tog profila poručeno je “zna sa klase”, uz vulgarnu pretnju da će “pišati po njoj” i niz drugih uvreda, a sa istog naloga je pokušan i video poziv.

„Koleginica Gorica Nikolin kazala je da se zbog ovog napada osetila nebezbedno i poniženo, zbog čega je sa svog privatnog naloga blokirala ovaj nalog kako bi ga onemogućila da nastavi sa uvredama i pretnjama, što bi nju izložilo dodatnom stresu“, ističe se u saopštenju.

Iz Redakcije 021 napominju da se novinari i novinarke te medijske kuće gotovo svakodnevno susreću sa uvredama i “suptilnim” pretnjama celokupnom timu, uglavnom preko društvenih mreža ili kroz sekciju komentara na sajtu.

“Na takve slučajeve ne reagujemo kako ne bismo došli u situaciju da se konstantno bavimo sobom, umesto izveštavanjem od interesa za javnost. U ovom slučaju, međutim, odlučili smo se na reakciju, jer je poruka bila direktna, a problem o kom je novinarka pisala pogađa i one osobe koje su od neregulisanog boravka u ateljeima stvorili uspešan privatni biznis”, naveli su.

NDNV je upozorio institucije da pretnje koleginici Gorici Nikolin shvate ozbiljno i primene zakone“, „jer njihovo ćutanje samo daje podsticaj onima koji bi da uzimaju zakon u svoje ruke“.

„Upozoravamo i da su napadi na novinare izuzetno društveno opasni jer, sem pretnji pojedincu, predstavljaju i pretnju po demokratski poredak, odnosno slobode svih građana“, apeluju iz Udruženja i ukazuju da „nekažnjivost napada na novinare predstavlja saučesništvo države sa nasilnicima i podstrek nasilju i govoru mržnje, čije posledice mogu biti katastrofalne“.

(Autonomija)