Skip to main content

Ukrajina smatra izjave predsednika Hrvatske neprihvatljivim

Jugoslavija 31. јан 2023.
< 1 min čitanja

"Da li je Zoran Milanović mogao da postane predsednik svoje zemlje sa takvom retorikom devedesetih godina dok se Hrvatska borila za očuvanje svoje državnosti"

Ukrajina smatra neprihvatljivim izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da Krim neće biti Ukrajina i da se ne treba suprotstavljati Rusiji, jer je „opasna zemlja“ i nuklearna sila.

Milanović je juče novinarima u Petrinji govoreći o sukobu u Ukrajini i ruskoj aneksiji Krima, rekao da je međunarodna zajednica „anektirala Kosovo“.

Milanović je istakao da je svima jasno da „Krim neće biti Ukrajina“ i da o tome govore i nemački generali. On je više puta rekao da je Rusija „opasna zemlja“ i nuklearna sila.

„Znate kako takve države gube rat, tako da na kraju upotrebe nuklerano oružje“, upozorio je Milanović.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko napisao je na Fejsbuku da je dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Ukrajine neprihvatljivo.

„Umesto toga, veoma cenimo i zahvaljujemo hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu za njihovu nepokolebljivu podršku Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije“, napisao je on.

Nikolenko je upitao „da li je Zoran Milanović mogao da postane predsednik svoje zemlje sa takvom retorikom devedesetih godina dok se Hrvatska borila za očuvanje svoje državnosti“.

„Da li bi njegovi glasači pristali da zatvore oči pred okupacijom dela njihove zemlje? Sumnjam. Podsećam da je zbog spoljne agresije Hrvatska mogla da izgubi trećinu svoje teritorije. Međutim, zahvaljujući herojskoj borbi, Hrvati su uspeli da zaštite nezavisnost svoje zemlje“, napisao je portparol.

(Beta, ilustracija: Pixabay)