Skip to main content

NDNV predstavilo knjigu o alternativnom dnevniku RTS-a

Autonomija 06. мај 2008.
2 min čitanja

logondnv.jpgNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je promovisalo knjigu „Prozor“, novinara Jana Brize, koja govori o „emitovanju“ alternativnog Drugog dnevnika Radiotelevizije Srbije (RTS), početkom prošle decenije.
Kako je rečeno na promociji, u pitanju je svedočenje o borbi istaknutih novinara i intelektualaca za slobodu štampe u Srbiji, u vreme režima Slobodana Miloševića.
NDNV je sa prozora svojih prostorija u Zmaj Jovinoj ulici broj četiri u centru Novog Sada od 2. septembra do 2. oktobra 1991. godine uveče u 19.30 sati „emitovalo“ sopstvenu verziju Drugog dnevnika RTS-a.
Novinari i njihovi gosti su sa tog mesta, u formi vrste usmenih novina, govorili okupljenim Novosađanima o onome što su Miloševićevi mediji prećutkivali, prikazivali u iskrivljenom svetlu, ili su bestidno lagali, rečeno je na promociji. Bilo je večeri kada je ovaj alternativni TV Dnevnik gledalo i slušalo nekoliko hiljada građana.
Psiholog Mikloš Biro, jedan od pokretača „Prozora“, rekao je da je ova knjiga treba da posluži kao opomena, pošto je zlo u Srbiji ponovo u ofanzivi.
„Fašizacija ponovo diže glavu i postaje ogromna opasnost. Ova knjiga je opomena da treba misliti o tome šta će nam se desiti ako se ponovo pokrenu te zle sile i ponovo podigne ta crna prašina“, poručio je Biro.
Glavni urednik lista „Danas“ Mihal Ramač rekao je da pred zlom ne treba uzmicati, nego ga treba pogledati u oči i pokazati da nema straha.
„Ljudi, morate ih gledati u oči i ne pokazivati da ih se plašite. Svih ovih 17 godina mi je to ostalo u svim neprijatnim situacijama. Ali, to kad jednom čovek shvati, onda više nema ni straha“, kazao je Ramač, jedan od osnivača NDNV-a, najstarijeg nezavisnog društva novinara na prostoru bivše Jugoslavije.
Političar Žarko Korać rekao je da knjiga „Prozor“ predstavlja dokument koji je dokaz da u Srbiji uvek postoji otpor tiraniji, i nasilju, i nacionalizmu.
Autor Jan Briza rekao je da je knjigu napisao jer je želio da ostavi dokument.
„Plašim se da Balkan zapravo strada od viška mitova i još više od falsifikovane istorije. A istorija se falsifikuje onda kada ne postoje prave građe za istoriju“, rekao je Briza.
Knjiga o „Prozoru“ sadrži svedočenja njegovih učesnika, podatke o tom poduhvatu, njegovom ođeku u medijima onog vremena, bogatu fotodokumentaciju i kratak istorijat NDNV.
Knjiga sadrži obilje podataka o poduhvatu NDNV koji je, uz Terazijsku česmu u Beogradu, predstavljao, kako je rekao autor Jan Briza, „najduži, najmasovniji i najžešći protest protiv gušenja slobode javne reči u istoriji novinarstva u Srbiji“.
Među opozicionim prvacima u „Prozoru“ su učestvovali Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Desimir Tošić, Vesna Pešić, Nenad Čanak, a njima su se pridružili intelektualci Aleksandar Tišma, David Albahari, Laslo Vegel, Vojin Dimitrijević i Tibor Varadi.
Knjigu su izdali NDNV i Futura publikacije.

(Beta)