Skip to main content

Čanak: Vojvodina mora da ima svoju policiju

Autonomija 08. мај 2008.
2 min čitanja

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da Vojvodina mora da ima svoju policiju jer je to jedini način da se obezbedi sigurnost za sve građane pokrajine.
„Nama je potrebna vojvođanska policija zbog toga da ne bismo bili u situaciji da nam se mladići od 20 godina ubijaju između sebe pištoljima zbog različite boje na navijačkom šalu, zato da se ne bi potezali noževi jer se nekom ne dopada kojim jezikom govori njegov drug iz razreda“, rekao je Čanak na mitingu u Novom Sadu.
Lider LSV-a, članice koalicije „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić“, dodao je da svako ima pravo na svoj maternji jezik, da svako ima pravo da navija za svoj fudbalski klub, da svako ima pravo da živi slobodno…
„Ta sloboda je ograničena samo slobodom drugih, slobodom ostalih koji ovde žive“, kazao je Čanak. Prema njegovim rečima, Vojvođani se ne dele ni po maternjem jeziku, ni po crkvi, ni po tome ko je kada i odakle i pod kojim uslovima u Vojvodinu došao. „Mi poznajemo samo jednu podelu, a to je podela na dobre i loše ljude. Ko god proba da nas podeli, taj radi protiv svih nas i svi ćemo mu se zajedno suprotstaviti“, poručio je Čanak na završnoj konvenciji koalicije „Zajedno za Vojvodinu“.
On je lidere „narodnjačke“ koalicije Vojislava Koštunicu, Velimira Ilića i Predraga Bubala ironično nazvao „ekonomskim genijima“ koji su „jedino dobri u tome da s našim novcem stiču svoju privatnu imovinu“. Čanak je ponovio da Vojvodina zahteva punu autonomiju sa zakonodavnom, sudskom i izvršnom vlašću, sa sopstvenom imovinom i izvornim prihodima.
Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš rekao je da u Vojvodini nema separatizma i dodao da jedino što LSV želi jeste da „otcepi vojvođanske pare iz lopovskih ruku“. On je kazao da Vojvodini mora da se vrati njena imovina, i u tu imovinu ubrojao Naftnu idustriju Srbije, Elektrovojvodinu, Poštu, Telekom, puteve i železnice.
„O vojvođanskim novcima mora da se odlučuje u Vojvodini. Kada vratimo našu imovinu, moći ćemo da upravljamo našim sudbinama“, poručio je Kostreš.
Član Predsedništva LSV-a Aleksandar Kravić rekao je da i danas u Beogradu ima političara koji, poput Slobodana Miloševića, „mrze i žele da unište Vojvodinu“ i poručio da LSV želi da stavi „tačku na mržnju“. Predsednica Foruma žena LSV-a Maja Sedlarević kazala je da Ustav Srbije mora da se menja i da u njemu ne sme da piše da je Srbija država Srba i ostalih, već da je Srbija država svih njenih građanki i građana.

(Beta)