Skip to main content

DSHV: Danas 16 godina od mitinga u Hrtkovcima

Autonomija 06. мај 2008.
< 1 min čitanja

Vojislav Šešelj, učitelj nasiljaDemokratski savez Hrvata u Vojvodini podsetio je da se danas navršava 16 godina od kada je u Hrtkovcima održan miting na kome su pročitana imena meštana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprećeno da se moraju iseliti. DSHV je podsetio da je na tom skupu govorio i lider Srpske radikalne strane Vojislav Šešelj.
„Taj događaj bio je početak progona nesrpskog stanovništva i ostalih neistomišljenika iz Srema, a poznato je kako su upravo sremski Hrvati bili pod najžešćim udarom“, ocenjuje DSHV.
Hiljade nedužnih i lojalnih građana ove zemlje koji nisu imali nikakvu drugu krivicu osiim nacionalne pripadnosti, moralo je da se iseli zbog ubistava, incidenata, pretnji i opšte nesigurnosti, navodi DSHV i dodaje da se od takvog udara lokalna hrvatska zajednica vrlo teško može oporaviti. Prema oceni DSHV, vojvođanski Hrvati su žrtva besmislene agresije i rata, i nikada nisu dali povoda za takvo surovo kažnjavanje.
DSHV izražava nadu da će postojati snaga da se zajednički na temeljima tolerancije, saradnje, prijateljstva i prihvatanja, po uzoru na Evropu, izgradi novo društvo.

(Beta)