Skip to main content

NDNV: Policija da objasni prijavu protiv saradnika portala “Pančevo Si Ti”

Autonomija 04. dec 2021.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputilo je danas pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije odakle policiji podaci saradnika pančevačkog portala „Pančevo Si Ti“ Ljiljane Spasić i Branislava Spasića.

„Na koji način je MUP ustanovio da su dvoje saradnika tog lokalnog medija bili prisutni na protestima u subotu (27. novembra) i u kom svojstvu? Takođe nije jasno, kako su dobili prekršajnu prijavu zbog prisustva kada prema navodima dvoje saradnika portala nisu bili legitimisani“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Ljiljana Spasić je Autonomiji juče rekla da je sa Branislavom došla na protest da isprate šta se dešava na blokadi puta ka Beogradu, o čemu su se obavestili preko društvenih mreža.

Niko nas nije legitimisao, niko nije tražio nikakve podatke, niko od policajaca nam nije ni prišao. A uredno su uneti svi podaci u prijavi: od adrese, matičnog broja, broja lične karte… Mi se pitamo odakle im sve to”, navela je Ljiljana Spasić.

Prekršajni nalog od Policijske upravo Pančevo stigao im je u četvrtak (2. decembra) i u njemu piše da treba da plate kazne od po 5.000 dinara.

NDNV je podsetio da je svaka zloupotreba ličnih podataka kažnjiva i da je osnovno pravo građana da budu informisani o događajima od javnog značaja u skladu sa pravilima novinarske profesije.

„Smatramo da je ovaj vid ponašanja MUP-a, ništa drugo već zastrašivanje onih koji se u lokalnim zajednicama bore za kvalitetno informisanje građana i građanki“, piše u saopštenju.

NDNV je ponudio pravnu promoć saradnicima portala „Pančevo Si Ti“ i pratiće ishod čitavog procesa.

(Autonomija)