Skip to main content

NDNV, NUNS, Asocijacija medija, AOM i Lokal pres izašli iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Autonomija 13. mar 2021.
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ danas su istupili iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine, a zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

U zajedničkom saopštenju za javnost ova novinarska i medijska udruženja navela su da su pokazala ozbiljnu nameru da se kroz učešće u radu te grupe unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, ali da je postalo očigledno da predstavnici institucija u toj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom.

„Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije Krika iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive“, ističu organizacije.

U saopštenju se dodaje da aktuelni napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Udruženja upoozoravaju da organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti novinara, zbog čega ne vide više nikakvu svrhu učešća u ovoj radnoj grupi.

„Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni„, ocenjuje se u saopštenju.

Udruženja poručuju i da će, bez obzira na neaktivnost nadležnih, nastaviti svim svojim kapacitetima da rade na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim stručne i psihološke podrške, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi.

(Autonomija)