Skip to main content

NDNV: Napadnut snimatelj naših redakcija, policija da nađe počinioce

Izdvajamo 05. dec 2021.
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da hitno i bez odlaganja sazna ko je u subotu napao snimatelja redakcija Autonomija.info i Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) na protestima u subotu u Novom Sadu.

„Nepoznati muškarci koji su provocirali i kamenicama gađali građane a koji su se okupili na protestu u Novom Sadu, biber sprejom su poprskali snimatelja Vladimira Špera. On je tada zadobio lakše povrede“, navodi se u saopštenju.

NDNV je podneo krivičnu prijavu portiv NN lica zbog nasilničkog ponašanja Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, a slučaj je prijavljen i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

NDNV poseduje i snimak napada koji je prosledio nadležnima.

„Pozivamo policiju da otkrije ko su napadači na našeg kolegu i da ih nadležno tužilaštvo procesuira u skladu sa zakonom“, piše u saopštenju.

U NDNV-u su ocenili da je reč o još jednom incidentu koji je obeležio protekli period zastrašivanja i kažnjavanja onih novinara i novinarki koji prate proteste građana širom Srbije.

Novinar FoNeta dao iskaz o napadu tokom izveštavanja sa protesta

Novinar FoNeta Davor Lukač dao je iskaz u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu povodom napada nepoznate grupe muškaraca na njega u subotu oko 13:30 časova kod pumpe NIS na Novom Beogradu, preko puta tržnog centra Ušće, uoči početka blokade Brankovog mosta, odakle je trebalo da izveštava.

Lukač je prethodno u subotu popodne dao iskaz policiji na Novom Beogradu, kojoj je prijavio napad i prosledio dve fotografije koje je snimio mobilnim telefonom.

Na njima su vidljive registarske oznake dva nepropisno parkirana automobila, kao i nekoliko muškaraca, starosti između 30 i 40 godina, sa kačketima i zaštitnim maskama.

On je opisao šta se dešavalo, kako su napadači reagovali, ponašanje nekih od njih petorice ili šestorice koji su ga okružili, pri čemu ga je jedan udario u rame.

Vukli su ga za jaknu, gurali, sprečavali da se udalji, pokušavali da mu oduzmu mobilni telefon, da bi jedan među njima sprečavao da mu nanesu teže ozlede.

Čim je FoNet objavio vest da je Lukač napadnut, kolona sa desetak automobila u kojoj se je bilo 30-40 muškaraca, odmah se udaljila sa lica mesta.

Postupak u policiji Lukač je ocenio korektan. Na davanje izjave je došao u pratnji svog pravnog zastupnika, advokata Ognjena Rašua.

Sada je sve u rukama tužilaštva, rekao je Rašuo i napomenuo da policija, preko registarskih oznaka sa fotografija, lako može da sazna o kome se radi i kojim povodom su te osobe tamo bile.

(Autonomija)