Skip to main content

NDNV: Hrabra odluka Saveta za štampu u vezi sa Politikom

Građani 07. mar 2016.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravilo je danas odluku Komisije za žalbe Saveta za štampu, koja je procenila da je “režimski” list Politika prekrsio Kodeks novinara Srbije po prijavama NDNV-a i još nekoliko medija.

“Ta odluka je hrabra i visoko profesionalna. Ona je pokazala da je Savet za štampu kao institucija u potpunosti sazreo da se suprotstavi brojnim, takoreći malignim problemima ovdašnje medijske scene”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

To novinarsko udruženje je ocenilo da je odluka posledica i činjenice da je rad Saveta za štampu demokratizovan i da niko od osnivača više nema pravo na veto.

“To pravo nema ni Udruženje novinara Srbije, oko kojeg se opet okupljaju mediji i novinari koji na najdrastičniji način krše profesionalne i etičke norme, i prave spiskove ‘izdajnika’ po ugledu na devedesete godine”, piše u saopštenju.

NDNV je izrazio uverenje da će ova institucija, koja je izložena “kanonadi napada provladinih medija i režimskih glasnogovornika”, izdržati pritiske i nastaviti da radi u korist građana i profesije.

Komisija za žalbe Saveta za štampu presudila je da je list Politika prekršila Kodeks novinara tekstovima “Kako zaraditi 45.000 dolara preštampavanjem starih tekstova” i “Na vaše uvrede mogu da odgovorim samo brojkama” iz januara ove godine, i to odeljke Kodeksa koje se odnose na istinitost izveštavanja i novinarsku pažnju.

(Autonomija)