Skip to main content

HGS: Žigmanov podgreva strah kod Hrvata u Srbiji

Info 07. mar 2016.
< 1 min čitanja

Hrvatski građanski savez (HGS) oštro je danas kritikovao čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i optužio ga da svojim izjavama “podgreva strah” kod Hrvata u Srbiji.

HGS je u saopštenju za javnost povodom izjave Žigmanova da Srbija ne poštuje međudržavni ugovor sa Hrvatskom o uvođenju garantovanih mesta za nacionalne manjine ocenio da on na taj način instrumentalizuje institucije Hrvatske u u predizbornoj kampanji u Srbiji.

“Tačno je da taj ugovor još uvek nije primenjen u celosti, ali je isto tako tačno da je donedavni čelnik DSHV-a Petar Kuntić od 2007. do 2014. godine bio poslanik u Skupštini Srbije, kao koalicioni partner Demokratske stranke. Tokom svog sedmogodišnjeg mandata, čelnik DSHV-a ukupno je pet puta govorio za skupštinskom govornicom i nikada nije spomenuo zajednicu Hrvata u Srbiji, koju je, navodno, u tom visokom domu zastupao”, navodi se u saopštenju.

HGS je za Žigmanova rekao da je “sveprisutni državni službenik”, pošto je čelnik DSHV-a, a ujedno je i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, član Upravnog odbora nedeljnika „Hrvatska reč“, potpredsednik Saveta Vlade Hrvatske za Hrvate van Hrvatske, član svih organizacija i tela sa hrvatskim predznakom koje se finansiraju iz javnih budžeta Srbije, filozof, pisac, politički komentator i još mnogo toga.

(Autonomija)