Skip to main content

NDMBGD: Vlast u tajnosti sprema izmene pravosudnih zakona

Info 30. avg 2022.
< 1 min čitanja

Pokret Ne davimo Beograd (NDMBGD) saopštio je danas da Srpska napredna stranka (SNS) u tajnosti priprema pet pravosudnih zakona kako bi javnosti bili predstavljeni u poslednjem trenutku, pred samo usvajanje, bez mogućnosti da se na njihovu sadržinu utiče.

„Ovo je dobro oproban naprednjački recept donošenja najvažnijih akata na brzinu, bez rasprave, sa što manjim uključivanjem stručnjaka i zainteresovanih građana“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je narodna poslanica Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, Jelena Jerinić, uputila poslaničko pitanje ministarki pravde u tehničkoj vladi, Maji Popović, u vezi s pripremama nacrta pravosudnih zakona.

„Tražili smo i da nam budu dostavljene radne verzije nacrta pet pravosudnih zakona, kako bismo kao predstavnici građana u Narodnoj skupštini na vreme upoznali javnost s planovima vlasti i kako bismo ih građanima i građankama predstavili na razumljiv način“, naglašava NDMBGD uz podsećanje da je Zeleno-levi klub-Ne davimo Beograd, na prošlonedeljnom sastanku upozorio i predstavnike Saveta Evrope da se ovi zakoni spremaju u tajnosti.

„Predstavnicima Saveta Evrope ukazali smo i na činjenicu da je za vreme vlasti SNS u poslednjih deset godina, pravosuđe podvrgnuto najbrutalnijoj zloupotrebi i potčinjeno potrebama vlasti“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Zeleno-levi klub-Ne davimo Beograd nezavisnost pravosuđa smatra ključnom za izgradnju bolje i pravedne Srbije.

„Većinu slučajeva najgrubljih povreda prava na koje godinama ukazujemo, od potpisivanja sramnog ugovora o Beogradu na vodi, preko rušenja u Savamali, do poslednjeg neutvrđivanja odgovornosti za pogibiju rudara u rudniku Soko, poniženo pravosuđe i tužilaštvo potčinjeno potrebama SNS-a nije ispitalo. Ne sumnjamo da novim setom pravosudnih zakona vlast namerava da takvo stanje još snažnije ugradi u propise i zbog toga ćemo nastaviti da insistiramo na razotkrivanju njihovih planova za dalje urušavanje vladavine prava u Srbiji“, zaključuje NDMBGD.

(Beta)