Skip to main content

NATO spreman da pošalje još trupa na Kosovo u slučaju novih tenzija

Jugoslavija 20. сеп 2022.
2 min čitanja

NATO je spreman da poveća broj vojnika na Kosovu, ukoliko dođe do povećanja tenzija u vezi sa odlukom Vlade Kosova da registruje automobile registarskim oznakama RKS – Republika Kosovo.

„Mi smo na oprezu i spremni da delujemo… ako imamo porast tenzija, možemo i da povećamo broj rezervnog sastava… možemo doneti ovu odluku za kratko vreme“, rekao je zamenik komandanta misije NATO na Kosovu (KFOR) Luca Piperni u sedištu KFOR-a u Prištini.

Situacija na severu Kosova postala je napeta 31. jula, dan pre nego što je Vlada Kosova počela da primenjuje odluku o ulazno-izlaznim dokumentima i registraciji automobilskih tablica u RKS.

Lokalni Srbi postavili su barikade na putevima koji vode ka graničnim prelazima između Kosova i Srbije – Jarinje i Brnjak. Zbog tenzija, a na zahtev međunarodnih mehanizama, Vlada Kosova je odložila primenu odluke za mesec dana i barikade su potom uklonjene.

U međuvremenu, obe strane su se usaglasile o pitanju ulazno-izlaznih dokumenata, dok je rešenje o registraciji automobila stupilo na snagu 1. septembra i trajaće do 31. oktobra.

Vlasti na Kosovu nisu saopštile detalje o tome kako će postupiti nakon isteka ovog roka. Na Kosovu se procenjuje da ima oko 10.000 automobila sa registarskim tablicama gradova Kosova – uglavnom KM (Kosovska Mitrovica) koje izdaje Srbija.

Kosovo ove tablice smatra nelegalnim, pošto Priština i Beograd imaju sporazum o slobodi kretanja od 2011. godine.

Piperni je rekao da je situacija trenutno mirna, ali krhka, pa NATO ne isključuje mogućnost novih tenzija ili nasilja kada istekne rok za registraciju automobila 31. oktobra.

„Ako se situacija pogorša, spremni smo da intervenišemo, spremni smo da budemo između demonstranata i bezbednosnih organizacija“, rekao je on. „Imamo dovoljno snaga da se suočimo sa situacijom. Sa ovakvim brojem trupa možemo stati na kraj svakoj vrsti tenzija“, rekao je Piperni, misleći na trupe van Kosova, koje NATO može da angažuje kao pojačanje.

Vlasti u Srbiji saopštile su da ovakve odluke Vlade Kosova imaju za cilj proterivanje Srba sa severa Kosova. Međutim, nisu izneli dokaze za takve tvrdnje.

Dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije počeo je 2011. godine. Stranke su potpisale nekoliko sporazuma, ali nisu svi sprovedeni. Kosovo insistira da se dijalog završi uz obostrano priznanje, dok Srbija pominje kompromisno rešenje.

(RSE, ilustracija: Pixabay)