Skip to main content

Korać: Đinđić uvođenjem veronauke hteo pomirenje sa crkvom – pogrešio je

Info 20. сеп 2022.
2 min čitanja

Zoran Đinđić je uvođenjem veronauke u škole, kao fakultativnog predmeta, a to se često previđa, želeo neku vrstu pomirenja sa crkvom i zapravo podršku crkve za demokratske reforme u Srbiji. Tu podršku nikada nije dobio i rekao sam mu tada da je neće dobiti. Pogrešio je, a šta je crkva mislila o njemu videlo se kasnije u zlom govoru mitropolita Amfilohija Radovića nad njegovim odrom, kaže za „Danas“ Žarko Korać, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije dok je premijer bio ubijeni Zoran Đinđić.

Sagovornik „Danasa“ je, takođe, jedan od potpisnika „Apela za sekularnu državu“ čija se suština svodi na ukidanje veronauke, kao izbornog predmeta, u školama.

„Sa tim predmetom od početka je bilo mnogo problema. Prvo, Crkva je bila potpuno nespremna za tu nastavu, niti je imala predavače a što je još gore, ni program nastave. I to žalosno stanje je trajalo godinama a traje donekle i sada. Nastavu su izvodila nepripremljena sveštena lica koja su često pričala stvari potpuno neprimerene deci, bez ikakvog razumevanja uzrasta kome predaju. Zato je taj predmet naglo gubio popularnost i nekoliko godina nakon uvođenja sve manji broj đaka ga je pohađao“, kaže Korać.

Kako dodaje, ono što većina ljudi ne zna je da je to jedini predmet u školskom programu za koji ne postoji nadzor u ministarstvu prosvete.

„On je bukvalno van sistema obrazovanja. Ali nakrupnija greška je napravljena kada je sve oko tog predmeta ostavljeno Crkvi. To danas nije učenje o veri, već crkvena nastava van Crkve. Država je trebalo da sama odredi karakter tog predmeta. U Engleskoj na primer taj predmet uči đake o osnovama glavnih vera u svetu danas. On je tako pomoć u sprečavanju verskog fanatizma i stvaranju predpostavki za stvarno interkonfesionalno razumevanje. Snažno podržavam takvu ideju“, ističe sagovornik lista.

Može se slobodno reći, napominje Korać, da je uvođenje tog predmeta ovako kako postoji u Srbiji danas, bio promašaj.

„Ko želi versko obrazovanje treba da ga slobodno dobije u crkvi a ne u sekularnoj školi“, ističe on.

Prema rečima Koraća, izjave Aleksandra Vučića o značaju crkve za opstanak srpskog naroda nikakve veze sa ovom temom nemaju.

„Uostalom njegova bivša stranka SRS je je uvek najgrublje napadala i ismevala SPC. Zato je gotovo fascinantan orden SPC koji je dobio Vojislav Šešelj. Mene jako brine ovaj iznenadni prozelitski i politički obrt u delovanju SPC. Ona je dolaskom novog mlađeg patrijarha izrazito direktno ušla u politiku i sada nastupa kao politička partija vrlo konzervativnih i izrazito nacionalističkih uverenja. Srbija počinje da deluje kao teokratska država što nikada u svojoj istoriji nije bila“, zaključuje sagovornik.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je juče, komentarišući „Apel za sekularnu državu“ rekao da ne misli da treba ukidati veronauku i ocenio da oni koji nipodaštavaju crkvu ne razumeju njenu ulogu u sadašnjem trenutku.

Dodao je i da će se uvek zalagati da crkva ima svoj glas.

„Nemamo pravo i ne mislim da treba da ukidamo veronauku“, rekao je Vučić.

(Danas, foto: Medija centar Beograd)