Skip to main content

NATO solidaran sa Crnom Gorom koja se suočava s ruskom špijunažom

Jugoslavija 05. okt 2022.
< 1 min čitanja

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg saopćio je da je NATO solidaran sa Crnom Gorom.

“NATO se solidarizira sa našim cijenjenim saveznikom Crnom Gorom koja preduzima mjere kako bi zaštitila svoj suverenitet i demokratiju, i koja se suočava sa špijunažom Rusije i drugim destabilizirajućim zloćudnim aktivnostima”, naveo je Stoltenberg na Twitteru.

Zaključio je da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za Alijansu i da moraju ostati oprezni.

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore su počeli 22. avgusta, kad je onemogućen pristup njihovim sajtovima i mejlovima, ali i drugih institucija kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina…

Sedmicama od cyber napada na infrastrukturu Vlade Crne Gore i dalje traje popravka mreže i pojedinih servisa, a opasnost hakerskog napada nije prošla, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) prvi čovjek Direktorata za informacionu bezbjednost, infrastrukturu i digitalizaciju, Dušan Polović.

Crna Gora se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve i zbog invazije na Ukrajinu, zbog čega ju je Rusija označila kao “neprijateljsku državu” a posljednjih pola godine protjerala je šest ruskih diplomata zbog, kako su naveli, aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Crnogorska Vlada objavila je 2018. godine da će se Crna Gora 2019. godine pridružiti NATO-ovom sajber odbrambenom centru sa sjedištem u Estoniji.

(RSE, Foto: Beta/AP)