Skip to main content

Kostreš: Laži Miloša Jovanovića o EU su kvislinške i štetne po Srbiju

Info 05. okt 2022.
2 min čitanja

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš optužio je danas predsednika Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloša Jovanovića da je “kvisling” zbog izjava.

“Građani Srbije na vreme moraju da prepoznaju opasnosti koja dolazi od onih koji su našu zemlju i sve nas spremni da žrtvuju zločinačkom režimu u Kremlju čiji im je interes uvek bliži od našeg, vlastitog. Istorijski, takvi ljudi su imali svoje ime i nazivali su se kvislinzima”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je odbacio tvrdnje Jovanovića da je mogućnost izolacije Srbije “ravna nuli”, ako nastavi da podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu.

“Gospodo iz NDSS-a, nije lepo širiti neistine za koje i sami znate da nisu tačne. Srbija danas živi isključivo zbog evropskih i u manjoj meri američkih investicija i pomoći. Srbija je u poslednjih 15 godina povećala svoj izvoz u zemlje EU čak 400 odsto i prvi put smo na pragu da izjednačimo uvoz i izvoz sa ekonomijama Evropske unije”, naveo je Kostreš.

Dodao je da bi se “svako kockanje” sa tim pozitivnim trendovima direktno odrazilo na kvalitet života svakog gradjanina.

“Sankcije demokratskih država prema Srbiji neće biti ni brze ni direktne. Najpre će početi povlačenje velikih investitora, to će biti signal ostalima da Srbija ne želi da nastavi svoje evrointegracije da bi i taj proces bio prekint. Naposletku, Srbija bi ostala izolovano ostrvo bez mogućnosti razvoja i formalne sankcije ne bi bile potrebne”, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, “u tragičnim vremenima, kakav je rat koji je Putin poveo za uništenje ukrajinske države i nacije, ne može biti neutralnih”.

“Svako ko kaže da je neutralan, u stvari je na strani agresije i podržava zločine nad nevinim civilima Ukrajine. EU i čitav demokratski svet su se jasno odredili. Vučić i njegov režim, kao i čitava ultradesničarska takozvan opozicija nečasno ćute, šalje dvosmislene poruke, verujući da niko neće primetiti njihovu podršku zločinima i agresiji”, kazao je Kostreš.

Dodao je da izbor koji su Aleksandar Vučić i njegova “lojalna, proruska opozicija” napravili skupo će koštati sve gradjane Srbije.

(Autonomija, Foto: UDS)