Skip to main content

Naseljavanje – ključni problem

Info 10. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Naseljavanja koja za posledicu imaju da vojvođanska mađarska zajednica u mestima u kojima tradicionalno živi u sve većoj meri postaje manjina, ključni je problem vojvođanskih Mađara – ocenio je u intervjuu za portal „Vajdaság Ma” književnik i književni kritičar Mikloš Hornjik, nekadašnji Vojvođanin, a u poslednjih sedamnaest godina žitelj Budimpešte.
Govoreći o problemu ovih naseljavanja, Hornjik je naveo da time srpska država „iz dana u dan” krši važeću odluku Ujedinjenih nacija, primećujući, takođe, da je ranije „isto to činila jugoslovenska država”.
Etničke proporcije su narušene i ako se sve kako je sada ovako nastavi, onda će mađarska zajednica za 30-40 godina postati patuljasta manjina i nestati sa geografske karte – ocenio je Hornjik.
„Svaki narod želi da živi, svaki narod želi sebe da očuva. To nije protiv drugih, to je naš osnovni interes. I dok mađarska stranka o tome ne bude glasno progovorila pred javnošću Beograda, Evrope, Haga, Brisela, Londona, Pariza – dotle je na delu prividno zastupanje interesa”- kazao je Hornjik.

(www.vajdasagma.info)