Skip to main content

Napeto ispred Skupštine Crne Gore: Građani probili ogradu, policija bacila suzavac

Jugoslavija 12. dec 2022.
2 min čitanja

Nakon što su poslanici aktuelne parlamentarne većine, njih 41, danas po drugi put glasali za izmjene Zakona o predsjedniku, građani koji su cijeli da čekali epilog glasanja, su poručili da će od sjutra biti blokada saobraćajnica širom Crne Gore, a novi protest najavili za subotu.

Ispred  Skupštine je potom došlo do nemilih scena jer kad su zgradu parlamenta napustili poslanik FORCE Genci Nimanbegu i i BS-a Suljo Mustafić, okupljeni su prema Skupštini počeli da bacaju kamenice, flaše, baklje… Građani su krenuli prema Skupštini i srušili zaštitnu ogradu, pa je potom policija bacila suzavac i dala rok građanima od pet minuta da se raziđu.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je izašao iz zgrade parlamenta i pokušao da dođe do građana kako bi sa njima razgovarao, ali nije uspio pa se vratio unutra.

Policijske snage su zgusnute ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Okupljeni građani uzvikuju “Izdaja, izdaja!” Slomljeno je staklo na vratima Skupštine.

Građani su uzvikivali “Dritane izdajniče!”. Ispred Skupštine stigla je i ekipa Hitne pomoći.

Građani su bacali kamenice, baklje, flaše, prema Skupštini. Obezbjeđenje ne da poslanicima, osoblju Skupštine i novinarima da napuste zgradu zbog usijane atmosfere.

Građanski aktivista Predrag Vušurović je od okupljenih ispred Skupštine tražio da sačekaju da vide hoće li biti izglasan Zakon o predsjedniku.

“Ono što smo danas napravili jeste blokada Podgorice. Sad vas molim da sačekamo ovdje i vidimo dokle daleko i dokle duboko se u izdaju u ovoj kući za mojim leđima, može ići”, kazao je građanski aktivista Predrag Vušurović.

Ispred zgrade parlamenta se ori “Nije ovo Srbija!”.

“Pokret IMA NAS odlučan je u svojoj namjeri da istraje u odbrani institucija sve do ispunjavanja zahtjeva koje smo istakli, a koji kako smo imali prilike da vidimo prethodnih dana, u potpunosti korespondiraju sa stavovima naših evropskih partnera. Naglašavamo da će današnji protest kao i svi prethodni i budući biti mirni, civilizovani i dostojanstveno ali da ćemo pokazati odlučnost i istrajavanje u odbrani ustavnog poretka”, navode iz Pokreta.

(CdM, foto: Antena M)