Skip to main content

Napadnute prostorije udruženja KROKODIL u Beogradu

Info 13. мар 2023.
2 min čitanja

"Mogući motiv napada zastava Ukrajine koja je okačena na ulazu udruženja kao znak solidarnosti sa državom na koju je Rusija izvršila invaziju pre više od godinu dana"

Nepoznate osobe ispisale su grafite sa pretećim porukama i govorom mržnje i vandalizovale imovinu na prostorijama književnog udruženja KROKODIL u Beogradu, saopštilo je ovo udruženje 13. marta.

U objavi na Fejsbuku KROKODIL navodi da se napad dogodio u subotu, 11. marta, oko 19.40 sati, a na nadzornim kamerama se vide da su mladi ljudi preskočili dvorišnu ogradu, te da su pokušali da upadnu u prostorije i gađali ih ciglom.

KROKODIL je objavio fotografije na kojima se vidi da su na ulazu u prostorije udruženja crvenim sprejem ispisane poruke „Smrt izdajnicima“, „KROKODIL agencija je ustaška agencija“, „KROKODIL je đubre“, kao i uvredljive poruke.

Takođe je uništen deo zida i nadzorna kamera koja se nalazi iznad ulaza u prostorije udruženja.

Vladimir Arsenijević, kreativni direktor KROKODIL-a, kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je mogući motiv napada zastava Ukrajine koja je okačena na ulazu udruženja kao znak solidarnosti sa državom na koju je Rusija izvršila invaziju pre više od godinu dana.

„To je očigledno iritiralo određene ljude. To znamo zato što je naša nadzorna kamera snimila počinioce. Oni su, osim što su vandalizovali zid ispred našeg centra uništili naš logo, pisali različite uvredljive poruke, takođe vrlo neoprezno pokušali da se popnu na ogradu prema našem udruženju i time sebe doveli u životnu opasnost jer je ta ograda jako trošna, a sa njegove druge strane je provalija od 15 metara“, kaže Arsenijević.

On dodaje da su predstavnici KROKODIL-a predali nadležnim organima snimke sa nadzornih kamera.

Vrlo se jasno vide lica tih počinilaca. Tuga vas uhvati kada shvatite da su u pitanju golobradi, izrazito mladi dečaci. Po tome šta smo videli, sumnjam da su čak i punoletni“, kaže Arsenijević.

Ovo nije prvi put da je udruženje KROKODIL na udaru napadača. Predstavnici ovog udruženja su dobijali niz pretnji nedavno nakon što su organizovali uklanjanje nacionalističkog murala kod Trga Slavija u centru Beograda.

Prethodno je krajem 2022. godine u više navrata uništen mural sa likom i stihovima poznate ukrajinske spisateljice Lesje Ukrajinke u Beogradu, čije oslikavanje je podržalo udruženje KROKODIL.

Preko njega je crnom bojom bilo ispisano slovo Z – simbol ruske agresije na Ukrajinu, kao i poruke „Ovo je Srbija! Nema mesta za ovo!“ i „Nema nacizma ovde!“.

Na početku invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022, na fasadama širom Srbije pojavili su se simboli ruske vojske i murali sa likom predsednika te zemlje Vladimira Putina.

Srbija je među retkim državama u kojima su se, pored mirovnih protesta podrške Ukrajini, održavali i skupovi podrške Rusiji u organizaciji desničarskih partija, dela crkve i neformalnih grupa.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Krokodil FB)