Skip to main content

Nakon rasprave u nemačkom Bundestagu: Ponoviti izbore u Beogradu

Info 17. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Tamo gde se birački spiskovi sistematski manipulišu i informacije odbijaju, demokratija i vladavina prava su konačno u opadanju"

Evropski komitet nemačkog Bundestaga održao je danas raspravu o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, na koju su bili pozvani i posmatrači izbora, a zaključak je da događaji u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, a da izbore u Beogradu treba ponoviti.

Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od države, navodi se u saopštenju koje su potpisali portparoli za evropsku politiku poslaničke grupe SDP kancelara Olafa Šolca, Alijanse 90/Zeleni i FDP.

Krajnje je vreme, dodaje se, da i Komisija EU imenuje nedostatke demokratije u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima.

Očekujemo nezavisnu istragu i razjašnjenje svih navoda, prenosi N1 saopštenje iz Bundstaga.

U saopštenju se podseća da su posmatrači na izborima prijavili zastrašivanje državnih službenika, kupovinu glasova, jednostrano medijsko izveštavanje u korist vladajuće stranke i ciljanu zloupotrebu javnih sredstava u svrhe izborne kampanje.

Kada su u pitanju izbori u Beogradu, nemački parlamentarci su naveli da je opozicija imala realne šanse za pobedu.

Očigledno iz tog razloga, građani iz drugih delova zemlje, pa čak i iz susednih zemalja, odvezeni su u prestonicu da daju svoje glasove, dodaje se.

Da bi se dao privid legitimiteta, popisani su neki bizarni objekti, uključujući neuseljive zgrade i napuštene kuće. Sumnjamo da rezultat odgovara stvarnoj volji birača. U ovom slučaju izbori za gradski parlament Beograda morali bi da se ponove, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da srpski državni organi nisu izgleda da nisu zainteresovani da razjasne ova i druga zapažanja.

Objavljivanje biračkog spiska tek predstoji. Ali tamo gde se birački spiskovi sistematski manipulišu i informacije odbijaju, demokratija i vladavina prava su konačno u opadanju, zaključili su članovi evropskog komiteta Bundestaga.

(FoNet, Foto: Pixabay)