Skip to main content

Vranić: Opozicija protestima pokazala koliko je izborni proces u Srbiji faličan

Info 17. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Opozicija na ovaj način socijalizuje birače da sljedeći put budu oprezniji, pa možda i u nekom masovnijem obliku izađu na izbore"

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Bojan Vranić kaže da je opozicija protestima pokazala koliko je izborni proces u Srbiji “faličan”.

“Ako je opozicija nešto protestima pokazala, to je da je ogolila koliko je izborni proces faličan i koliko postoji bočnih strana da vi učinite da izborni proces bude nefer, odnosno duboko nepošten”, kaže Vranić.

“Dovođenje birača, dovoženje birača, organizovani prevoz, sve su to mehanizmi koje postoje, ali u nekom masovnijem obliku, pa čak i iz druge države. To nismo do sada imali prilike da vidimo, iako jesmo imali prilike da vidimo da se to dešava, samo ne u ovom objemu”, smatra Vranić.

Kaže i da opozicija na ovaj način socijalizuje birače da sljedeći put budu oprezniji, pa možda i u nekom masovnijem obliku izađu na izbore.

Vranić kaže da u Srbiji ima 40 posto ljudi koji nikada ne izlaze na izbore i da se mora postaviti pitanje zašto je to tako, te kako raditi na izboroj socijalizaciji građana.

(AJB)