Skip to main content

Najnovija znanja o inteligentnim sistemima

Info 27. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Šesti međunarodni simpozijum o inteligentnim sistemima i informatici (SISY) počeo je juče u Subotici, u svečanoj sali Gradske kuće, a nastavlja se danas u hotelu „Galerija“. Ovo jedinstveno okupljanje naučnika i stručnjaka iz različitih oblasti, koje se održava svake godine, organizovala je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, u saradnji s Politehničkim univerzitetom iz Budimpešte, Departmanom za matematiku i informatiku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, subotičkom Visokom tehničkom školom i drugim institucijama i naučnim asocijacijama iz Srbije i Mađarske.

Kako za „Dnevnik“ kaže akademik Endre Pap, predsednik VANU, koji predsedava skupom zajedno s prof. dr Janošem Fodorom, prorektorom budimpeštanskog Politehničkog univeraziteta, glavni cilj simpozijuma je okupljanje istraživača raznih profila – inženjera, matematičara, informatičara, ekonomista, lekara – pre svega iz Mađarske i Srbije, ali i drugih zemalja sveta, kako bi predstavili svoja najnovija istraživanja. U Subotici se okupilo više od 120 istraživača iz Mađarske, Srbije, Francuske, Slovačke, Austrije, Belgije, Luksemburga, SAD i Pakistana, a izložiće 82 rada.

– Simpozijum omogućava dalje proširenje saradnje u aktuelnoj oblasti inteligentnih sistema: teoriji odlučivanja, fazi-sistemima, fazi i neuro-fazi kontroli, ekspertnim i sistemima baze znanja, inteligentnim robotima, interakciji čovek–robot, inteligentnoj mehatronici: CAD/CAM/CAE sistemima, te njihovoj primeni u industriji, ekonomiji, obrazovanju, medicini, saobraćaju – ističe akademik Pap. – SISY treba da doprinese kako razmeni novih naučnih dostignuća, tako i budućoj saradnji i zajedničkom nastupu u evropskim projektima.

(Dnevnik)