Skip to main content

GG „Maja Gojković”: Brisanje srpskog naroda

Autonomija 27. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Grupa građana “Maja Gojković” saopštila je juče da je predloženi nacrt statuta APV u suprotnosti s Ustavom Republike Srbije i da se njime ozbiljno ugrožava suverenitet srpskog naroda, načela jednakosti građana, pozitivne diskriminacije manjina, jednakost oblika svojine i nepovredivost vlasništva.

U saopštenju se kaže da je predloženi nacrt statuta razmatrao Savet GG “Maja Gojković” za propise, koji je zaključio i da taj nacrt sadrži rešenja koja negiraju princip međunarodnog prava i tako ugrožavaju međunarodni suverenitet države Srbije. Što se tiče formiranja stalnih mešovitih delegacija koje regulišu odnose republičkih i pokrajinskih organa, GG „Maja Gojković“ smatra da se time Vojvodina izjednačava sa Srbijom “kao da su u pitanju dve suverene države”.

Nacrt statuta u suprotnosti je s Ustavom, ocenjeno je, jer “briše srpski narod kao državotvorni i uvodi Vojvodinu u evropski sistem regiona koji ne postoji”.
Zaključeno je i da Skupština Vojvodine ne može predlagati kandidata s teritorije Vojvodine za sudiju Visokog saveta pravosuđa ili kandidata za sudiju Ustavnog suda, s obzirom na to da se način predlaganja reguliše zakonom.

“Osnivanje saveta nacionalnih zajednica protivustavno zahteva od poslanika da se nacionalno izjašnjavaju.
Nacionalni saveti mogu da odlučuju o pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, upotrebe jezika i informisanja, ali ne mogu da osnivaju ustanove”, kaže se još, i dodaje da je sve što se tiče ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava već regulisano najvišim pravnim aktom.

U delu gde se definišu nadležnosti APV stvoriće se, ocenjeno je, paralelan i glomazan aparat pokrajinske vlasti, zbog čega ta grupa građana pita: „Da li je nacrt statuta proizvod želje za povećanjem administracije?“
Saopšteno je da se GG „Maja Gojković“ zalaže za suštinsku decentralizaciju državne uprave, ne kroz proširivanje nadležnosti Pokrajine i dupliranja državnog aparata, već kroz proširivanje nadležnosti lokalnih samouprava.

(Dnevnik)