Skip to main content

Nacionalni konvent o EU: Podrška tužiteljkama, apel Državnom veću tužilaca

Info 02. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Da se ispitaju svi elementi neprimerenog uticaja"

Nacionalni konvent o EU je danas saopštio da pruža podršku zamenicama javnog tužioca beogradskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) Bojani Savović i Jasmini Paunović, premeštanim sa slučaja EPS i „svim drugim tužiocima koji su se našli u sličnoj situaciji“.

U saopštenju su naveli da ono što se desilo Savović i Paunović „nisu prvi slučajevi premeštaja u VJT, otkako je za Višeg javnog tužioca izabran Nenad Stefanović“.

Nacionalni konvent o EU je naveo da se premeštaji ovog tipa vrše godišnjim rasporedom, te ukazali su „da se u ovim vanrednim premeštajima, u skladu sa javno dostupnim informacijama“ izvesno radi o, kako su dodali, kršenju procedure“.

Naveli su i da je problem nedovoljno obrazloženih razloga za premeštaj u druga odeljenja ili druga javna tužilaštva, bio i razlog da trideset sedam zamenika tužilaca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu pošalje Državnom veću tužilaca peticiju podrške koleginicama.

Nacionalni konvent o EU piše da je tu peticiju poslalo i „šest zamenika iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, kao i sedamnaest zamenika tužioca Trećeg javnog tužilaštva u Beogradu“

Dodali su da su im podršku pružila i stručna udruženja, organizacije civilnog društva i advokati.

Nacionalni konvent o EU je Poverenika za samostalnost i Državno veće tužilaca pozvao da obezbede uslove za izjašnjavanje zamenika javnog tužioca i da u što kraćem roku, u interesu javnosti, „ispitaju sve elemente neprimerenog uticaja i deluju proaktivno“.

Naglašeno je da je „važno da instutucije reaguju na vreme, kako bi se izbegla politizacija“.

(Beta)