Skip to main content

Na otvaranju pozorišnog festivala u Zrenjaninu izložba o Miri Banjac

Vojvodina 29. мар 2022.
2 min čitanja

Zrenjanin je domaćin 71. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, najstarije tetatarske smotre u zemlji, u periodu od 4. do 11. aprila o čemu su govorili danas okupljeni pozorišni radnici Vojvodine.

U okolnostima koje nisu naklonjene kulturi, nakon pauze koju je uzrokovao kovid, i Festival i vojvođanska pozorišta pokazali su žilavost i značaj za društvo, smatraju u Zajednici profesionalnih pozorišta Vojvodine koja organizuje festival.

„Festival se održava u nama dragom zrenjaninskom pozorištu, uz pomoć grada Zrenjanina i sponzora. Ipak, u organizacionom smislu, i kao Zajednica pozorišta i kao Festival , nismo u zavidnom položaju. Mi već sada razmišljamo o narednoj manifestcaiji i započeli smo pregovore sa pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, jer nam je potrebno trajno i sigurno finanasiranje“, objasnila je danas predsednica Zajednice PPV Bojana Kovačević, direktorka NP Sombor.

Direktor zrenjaninskog pozorišta Dejan Karlečik skrenuo je pažnju da festival ima bogat prateći program, sa centralnom izložbom posvećenom delu Mire Banjac, koja se otvara u ponedeljak, 4. aprila u 19 časova u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Na otvaranju će govoriti autor izložbe Zoran Maksimović i glumica Mira Banjac.

Po izboru selektora festivala, dr Vlatka Ilića takmiči se devet predstava iz dvogodišnje pozorišine produkcije vojvođanskih teatarskih kuća.

Na dramskoj sceni, takmiči se predstava „Živi pesak“ Narodnog pozorišta Subotica, drame na mađarskom jeziku; zatim u proteklih godinu dana izuzetno nagrađivana i Sterijinim nagradama ovenčana drama „Kus petlić“ u izvođenju Narodnog pozoiršta Subotica, drama na srpskom jeziku.

Srpsko narodno pozorište učestvuje sa predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin“ a Pozorište „Deže Kostolanji“ izvodi predstavu „Tri sestre“.

Tu su i predstave „Vitezovi lake male“, Pozorišta „Deže Kostolanji“ i predstava „Tramvaj zvani želja“ Narodnog pozorišta Sombor.

U selekciji predstava za decu našli su se komadi „Pipi duga čarapa“ u izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, „Dečak i mesec“ koju izvodi Narodno pozorište iz Zrenjanina kao i predstava „Devojčica sa šibicama“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

U pratećem programu, pored izložbe „Lica Mire Banjac“ i predstave sudenta glume „Černobiljska molitva“, posetioci će imati priliku da prate promocije nekoliko knjiga – knjiga „Joca Savić, čovek kome se klanjala Evropa“ dr Dušana Rnjaka, koju je izdao Pozorišni muzej Vojvodine.

Biće predstavljena Enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta, monografija „Nikita Milivojević – ja ovde silazim, knjiga „Nesumnjiva lica“ Miroslava Radonjića “ i predstavljanje časopisa za lutkarsku umetnost NITI.

Od srede, 6. aprila do petka, 8. aprila emitovaće se na Fajesbuk stranici zrenjaniskog pozorišta podkast o festivalu, autorke Aleksandre Glovacki.

Festival se završava u ponedeljak, 11. aprila u 12 časova svečanom dodelom nagrada.

(Danas, Foto: V. Veličković)