Skip to main content

Dodik ponovo na saslušanju u Tužilaštvu BiH oko kupovine vile na Dedinju

Jugoslavija 29. mar 2022.
< 1 min čitanja

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovo je danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH u vezi sa spornom kupovinom vile na Dedinju u Beogradu.

Dodik je pozvan u Tužilaštvo BiH u svojstvu osumnjičenog, a današnje saslušanne je nastavak ispitivanja koje je počelo prošle sedmice, kada je Dodik zatražio dodatno vreme, kako bi pripremio svoju odbranu.

Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Dodika zbog sumnje da je počinio krivično delo pranje novca, kao i da je zloupotrebio službeni položaj i ovlaštenja, prilikom kupovinom vile na Dedinju.

Istražioci sumnjaju da je Dodik novcem nezakonitog porekla kupio vilu na Dedinju, te da je, kako bi prikrio poreklo novca, podigao kredit u bijeljinskoj Pavlović banci (sada Naša banka).

Sarajevski portal Istraga naveo je da Tužilaštvu BiH u ovom slučaju problem predstavlja činjenica da vlasti u Srbiji odbijaju da BiH, putem mehanizma međunarodne pomoći, dostave dokumentaciju o tome kako je Dodik kupio vilu na Dedinju.

Dodik je vilu na Dedinju u Beogradu kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra od Komercijalne banke, koja je bila vlasnik vile.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, ali se ispostavilo da je kredit u „Pavlović banci“ podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine.

Dodik je nedavno negirao bilo kakvu krivicu u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, navodeći da je celi slučaj politizovan.

(Beta, Foto: AJB)