Skip to main content

Na Festivalu pomirenja predstava o herojstvu Srđana Aleksića

Vojvodina 06. сеп 2023.
2 min čitanja

Predstava preispituje pojmove tolerancije, verske i nacionalne ravnopravnosti i relativizacije istine

Od 7. do 9. septembra u Novom Sadu biće održan, drugi po redu, Festival Pomirenja, a u okviru programa biće odigrana i pozorišna predstava „O Srđanu“.

Savremen dramski tekst je baziran na različitim pričama i svedočenjima povodom tragičnog događaja u kojem je 1993. godine život izgubio Srđan Aleksić, mladić iz Trebinja koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini stradao spašavajući prijatelje druge nacionalnosti.

Predstava preispituje pojmove tolerancije, verske i nacionalne ravnopravnosti i relativizacije istine.

Predstava će biti odigrana 9. sepotembra u 21 sat u prostoru RKC „Matka“.

Tekst predstave je napisala dramaturškinja Divna Stojanov, a izvode je glumci Uroš Mladenović i Isidora Vlček.

Ovogodišnji festival počeće tribinom „Krvariti i zaceliti: nevidljive sudbine iz rata“, na kojoj će govoriti Ajna Jusić (Udruženje Zaboravljena deca rata, BiH), Korab Krasniqi (ForumZFD Kosovo) i Miloš Urošević (Žene u crnom, SRB), uz moderaciju programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava Sofije Todorović.

Ova tribina, kao i sve ostale počinju u 18 sati u prostoru knjižare „Zenit books“.

Drugog dana biće upriličena tribina „Pomiri se ako znaš: može li se podučavati miru?“, na kojoj će govoriti Frank Morawietz (Franco-German Youth Office, DE), Milivoj Bešlin (IFDT, SRB) i Branka Vierda (YIHR Croatia), uz moderaciju sociologa Alekseja Kišjuhasa.

U nastavku večeri, od 20 sati, biće predstavljena knjiga „Trenutak kad je meni počeo mir“, koja se sastoji od nekoliko ličnih priča, a koju je izdala nemačka organizacija forumZFD.

Na promociji će govoriti Ivana Bulatović i Marija Ratković, uz moderaciju jednog od urednika zbirke Vladimira Arsenića.

Oni će u zajedničkom razgovoru pokušati da nađu odgovor na pitanja: Da li se na ovim prostorima ikada desio pozitivni mir, ili je stanje u kome živimo samo odsustvo rata, kakvu ulogu u miru igraju žene i kako se ispisuju stranice socijalne istorije, one u kojima jedino možemo da čujemo glasove manjine?

Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Miloša Cvetkovića pod nazivom “Moja Bosna”, koju je, takođe, realizovala i uradila ista organizacija.

Poslednjeg dana festivala u knjižari „Zenit books“ biće upriličena i tribina „Umetnost – prostor za pomirenje?“, na kojoj će govoriti Faruk Šehić (BiH), Ermira Murati (KOS) i Dušan Petričić (SRB), uz moderaciju i učešće Uroša Mladenovića(SRB).

Festival Pomirenja organizuje nevladina organizacija Kulturanova, a ima za cilj podsticanje dijaloga o prošlosti i promenama za bolju budućnost.

(Autonomija)