Skip to main content

Muzej u Aušvicu oštro osudio protest na kojem je bila parola ‘Vakcinacija oslobađa’

(Pod) razno 15. dec 2021.
2 min čitanja

Muzej nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic oštro je osudio poljske radikalne nacionaliste i antivakcinaše za to što su se sinoć na protestu zbog vakcinacije protiv virusa korona pojavili sa parafrazom nacističke cinične parole sa kapija koncentracionih logora,  “Vakcinacija oslobađa”.

“Napis ‘Rad oslobađa’ je jedna od ikona ljudske mržnje, podsetio je ovaj muzej.

Instrumentalizacija simbola stradanja žrtava logora Aušvic, najvećeg groblja Poljske i sveta, skandalozni je izraz moralne degradacije. Posebno je sramno kada to rade poljski poslanici”, reagovao je na Tviteru muzej najvećeg logora smrti koji su nemački nacisti podigli na jugu okupirane zemlje  tokom Drugog svetskog rata.

Poslanici marginalne radikalne nacionalističke stranke Konfederacija zajedno sa poljskim antivakcinašima protestovali su sinoć pred Sejmom protiv, kako su naveli, “sanitarne segregacije” i zbog predloga izmena zakona koji će omogućiti poljskim poslodavcima da proveravaju da li su njihovi radnici vakcinisani ili imaju negativan PCR test na kovid-19.

Transparent sa napisom “Vakcinacija oslobađa” grafički kopira napis na glavnoj kapiji koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, na jugu Poljske, u čijim je gasnim komorama ali i zbog neljudskih uslova u logoru ubijeno i stradalo najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja ali i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda.

Uz taj transparent poslanici su nosili i drugi “Nirnberg 2.0”, kao pretnju vlastima koje propagiraju vakcinaciju i donose sanitarne mere zbog pandemije da će im jednog dana biti suđeno za zločine protiv čovečnosti kao posle rata u Nirnbergu fašističkim i nacističkim zločincima.

U Poljskoj su danas na snagu stupile nove pooštrene sanitarne mere prema kojima se zatvaraju diskoteke i klubovi osim u novogodišnjoj noći a muzeji, bioskopi i ugostiteljski objekti moći će da popune ne kao do sada 50 odsto već 30 odsto kapaciteta sala, restorana, kafića dok u javnom prevozu sme da se popuni 75 odsto kapaciteta.

Poslednja 24 časa donela su rekord preminulih od kovida-19 u jesenjem talasu pandemije kada je preminulo preko 660 ljudi, uglavnom nevakcinisanih, što je najviše od aprila, a u testovima su otkrivene preko 24.000 novozaraženih, kazao je danas poljskom Radiju Zet portparol vlade Pjotr Miler.

U bolnicama su trenutno 24.542 kovid-19 pacijenta od toga je na respiratorima njih 2.132.

(Beta, foto: Pixabay)