Skip to main content

MUP: Preduzećemo sve mere kako bi se uhapsila osoba koja je pretila redakciji Danasa

Info 06. nov 2022.
2 min čitanja

Ministarstvo unutrašnjih poslova primilo je prijavu redakcije dnevnog lista „Danas“ da su im upućene pretnje preko njihovog službenog mejla, i preduzeće sve mere kako bi se uhapsila osoba koja je pretila redakciji, saopštio je MUP.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjeih poslova, UKP; Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, odmah po prijavi, kontaktirali su redakciju ovog lista i preduzeće sve mere i radnje iz svojih nadležnosti, kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza pretnji ovoj redakciji, navodi se u saopštenju MUP-a.

LSV: Hitno pronaći i kazniti odgovorne za pretnje novinarima i urednicima Danasa

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton najoštrije je večeras osudio pretnje koje su upućene urednicima, novinarima i kolumnistima dnevnog lista Danas.

LSV zahteva od nadležnih organa da pod hitno reaguje, otkrije osobe ili organizacije koje su uputile pretnju i najstrože ih kazni, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da bi ćutanje države značilo odobravanje ovakve politike zastrašivanja novinara koji profesionalno rade svoj posao.

Sindikat Sloga: Pretnja listu Danas je terorizam

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju pretnje upućene novinarima dnevnog lista Danas, da će njihovi novinari, urednici, saradnici i kolumnisti završiti kao njihove francuske kolege iz Šarli Ebdoa, poručuju iz sindikata Sloga.

„Sa velikom zabrinutošću ukazujemo da ovo nije nastavak kontinuiranog ugrožavanja bezbednosti nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji, ovo je sada postala ozbiljna pretnja, koja je u francuskom slučaju ‘Šarli Ebdo’ okarakterisana terorističkim činom. Upravo na osnovu ovoga, Srbija može i mora da zatraži ‘crveni zahtev’ za pomoć Interpola, imajući u vidu da je pretnja upućena preko mejla ‘Proton VPN servera’, čije je sedište u Švajcarskoj“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, s obzirom da mejl sadrži i direktne pretnje po život zaposlenih i njihovih saradnika, „zahtevamo brzo i efikasno postupanje nadležnog tužilaštva i policije, kao i fizičko obezbeđenje objekata u kojima zaposleni rade, i zaštitu imenovanih u do sada najjezivijim pretnjama upućenim novinarima, ikada“.

„Najveću odgovornost za eventualne posledice snosi i snosiće aktuelna vlast u Srbiji koja ne libeći se ničega, čak i zbog najmanje kritike, gotovo danonoćno na medijima sa nacionalnom frekvencijom do Narodne skupštine – targetira novinare i njihove redakcije na podobne i nepodobne, posebno one u vlasništvu “United Media”, stavljajući ih u kontekst neprijatelja i mrzitelja svoje zemlje, što je stvarilo upravo ovakvu negativnu i mržnjom zatrovanu klimu u kojoj se danas nalazimo“, ukazuje se u saopštenju.

„Sloga“ podvlači da novinari kao medijski radnici zaslužuju posebnu pažnju i da na ovaj način iskazujeu punu solidarnost sa nama i ukazuju koliko je važno da svako u našoj zemlji bude bezbedan i siguran.

PSG: Predstavnici vlasti da prestanu sa medijskim progonom slobodomislećih građana, pre nego što dovedu do tragičnih posledica

Pokret slobodnih građana pozvao je policiju i tužilaštvo da hitno utvrdi ko stoji iza „najstrašnijih pretnji novinarima i saradnicima redakcije Danasa“ i da obezbedi adekvatnu zaštitu.

„U društvu u kom predsednik Republike, premijerka, ministri, poslanici vladajuće većine i analitičari medija sa nacionalnom pokrivenošću svakodnevno označavaju nezavisne novinare kao neprijatelje države nije iznenađenje što se pojavljuju ovakve pretnje“, navodi se u saopštenju na njihovom Tviter nalogu.

Oni su takođe pozvali i predstavnike vlasti da promene retoriku i prestanu sa „medijskim progonom slobodomislećih građana, pre nego što njihove reči i politika dovedu do tragičnih posledica, kakve su opisane u pretnji Danasu“.

Podsećamo, na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, u nedelju ujutru stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

(Autonomija/Danas, foto: Pixabay)