Skip to main content

Građanska Vojvodina: Užasne pretnje listu Danas i novinarima – najava terorističkog čina

Izdvajamo 06. нов 2022.
2 min čitanja

Građanska Vojvodina, koalicija nevladinih organizacija, saopštila je danas da je užasnuta pretnjama koje su upućene na adresu beogradskog dnevnog lista Danas i drugih novinara i upozorila da se radi o najavi “terorističkog čina”.

“Zahtevamo od MUP-a Srbije i od tužilaštva da pod hitno preduzmu akciju i otkriju ko je uputio pretnje Danasu i novinarima. Nema nikakve sumnje da su organi gonjenja u stanju to da učine, jer su to do sada nebrojeno puta dokazali, doduše gotovo po pravilu kada pretnje stižu predstavnicima vlasti u Srbiji. Ne može biti privilegovanih pred zakonom, niti može biti privilegovanih kada je u pitanju zaštita od otvorenih pretnji smrću”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Dodali su da će eventualno nepostupanje nadležnih institucija shvatiti “samo i jedino kao saučesništvo u pretnjama”.

“Ton pretećeg imejla koji je upućen na službenu adresu glavnog urednika Danasa Dragoljuba Draže Petrovića bez sumnje treba shvatiti ne kao nekakvu pojedinačnu impulsivnu akciju, već kao izuzetno opasnu promišljenu aktivnost koja se fokusira na imena novinara i redakcije. Opravdano strahujemo da je reč o veoma ozbiljnoj nameri da se organizuje teroristički čin i da pobrojane ‘mete’ budu napadnute”, piše u saopštenju.

Dodali su da izražavaju punu solidarnost sa redakcijom lista Danas i novinarima kojima se preti da će doživeti istu sudbinu kao redakcija satiričnog lista “Šarli Ebdo” iz Pariza, čije su novinare pobili islamski fundamentalisti.

“Nažalost, sve ovo je logična posledica atmosfere nasilja koja se sistemski stvara. Sve ovo je posledica nacionalšovinističke politike koju vodi ovaj režim. Istu, nacionalšovinističku politiku, već decenijama podržava većina takozvanih opozicionih partija, Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska, Udruženje književnika, univerziteti, nacionalistička intelektualna ‘elita’”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je kao “naročito štetnu” navela ulogu Srpske pravoslavne crkve, kojoj je država “raznoraznim ustupcima dozvolila da postane ‘država u državi’” i da od građana Srbije, a naročito mladih, pravi “pravoslavne fundamentaliste koji su u stanju da ponove teroristički čin poput napada na redakciju ‘Šarli Ebdoa’ u Parizu”.

Dodali su da nisu iznenađeni pretnjama upućenim redakciji Danasa i novinarima i ocenili da je to logična posledica decenija i decenija “najžešćeg srbovanja i sračunatog uništavanja svega civilizovanog i kosmopolitskog u društvu”.

“Pozivamo javnost da se probudi dok još uvek nije kasno. Stav da je ovo ‘samo jedna u nizu pretnji’ i da se ‘to ne može desiti kod nas’ je veoma neoprezan i plitkouman. Da bismo to dokazali, ne treba putvati daleko u prošlost: Srbija je zemlja u kojoj je u atentatu ubijen premijer Zoran Đinđić 2003. godine. Srbija je zemlja koja je najodgovornija za ratove i ratne zločine u kojima je više od 130.000 ljudi pobijeno, a milioni raseljeni. Srbija je zemlja u kojoj su ratni zločinci zvezde rijaliti medija i saveznici vladajućih partija. Srbija je zemlja koja ima ogroman potencijal za unutrašnje nasilje. Ko to ne shvati danas, već sutra će biti kasno”, poručila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Centar građanskih vrednosti iz Subotice i Vojvođanski građanski centar.

(Autonomija)