Skip to main content

Mrdalj: Vučićev politički autokanibalizam, Narodnim pokretom pravi opoziciju SNS

Info 19. mar 2023.
2 min čitanja

"Vučiću se i inače mnogo oprašta zbog transatlantskih odnosa i kontrole energetskih i transportnih koridora, na kojima se nalazi i Srbija"

Narodni pokret za državu finalna je faza izgradnje kulta ličnosti, koja vodi daljem uništavanju društva i države, smatra politikolog Dušan Lj. Milenković, dok njegov kolega Mladen Mrdalj kaže da Aleksandar Vučić ulazi u opoziciju svojoj partiji ne bi li održao sopstveni rejting, što može da se nazove političkim autokanibalizmom.

On je za FoNet ocenio da Vučić unovčava legitimitet i uverljivost koju je stekao između ostalog kritikujući SNS, i da je time kupio možda još pet ili 10 godina vlasti.

”Reč je o tome da zmija menja košuljicu”, ocenio je Mrdalj, napominjući da je Pokret medijska varka koja bi trebalo da ”prefarba” SNS u nešto mnogo prihvatljivije.

Milenković: Izjednačavanje Pokreta sa državom i narodom

S druge strane, Milenković misli da bi Vučić, ukoliko bi želeo da očisti SNS, to mogao da uradi jednim potezom i bez Pokreta.

”On sebe izdiže iznad politike time što je stvorio jedinu instituciju u Srbiji, a to je institucija Aleksandra Vučića”, tvrdi on i objašnjava da Vučić tako sebe predstavlja kao jedinog reprezenta države i naroda sa njim na čelu.

U izjavi FoNetu, Milenković je podsetio da postoje primeri da diktature i autokratije imaju i neke pozitivne ishode, ali da su one dugoročno negativne po građane, strukturu države i region.

Kako je upozorio, najopasnija poruka koja se šalje formiranjem Pokreta jeste načelo da ‘mi nismo ni Istok, ni Zapad, ni levo, ni desno, mi nismo ničija ekspozitura, mi smo jedini koji predstavljaju Srbiju’.

Po Milenkoviću, Pokret se time predstavlja kao jedina srpska opcija i izjednačava sa državom i narodom.

Prema njegovom tumačenju, ”to znači da oni koji nisu sa njima, suštinski nisu ni narod, a nisu ni država”.

Mrdalj: Vučić će sa Zapada dobiti „blagi amin“ za Pokret

Istovremeno, Mrdalj predviđa da će Vučić sa Zapada dobiti ”blagi amin”, ne samo za Pokret, već za politiku koja ne dozvoljava punu demokratiju, kako bi zemlju držao ili okretao što dalje od Rusije.

On napominje da se Vučiću i inače mnogo oprašta zbog transatlantskih odnosa i kontrole energetskih i transportnih koridora, na kojima se nalazi i Srbija.

Sve to, po njemu, pogoduje putu ka totalitarnoj vlasti i kultu ličnosti.

”U običnoj diktaturi čovek nije sumnjiv sve dok ćuti, sve dok je pasivan, dok je u totalitarnoj sumnjiv sve dok aktivno ne pokazuje lojalnost predsedniku”, obrazložio je Mrdalj i upozorio da idemo ka diktaturi gde se lojalnost dokazuje aktivnim učešćem.

(FoNet, Foto: N1)