Skip to main content

Đukanović: Crna Gora mora da opstane kao građanska država

Jugoslavija 19. mar 2023.
2 min čitanja

"Nacionalisti veruju da treba korigovati granice, da se treba udruživati u svoje verske i nacionalne svetove, a ja u tu budućnost ne verujem“

Kandidat Demokratske partije socijalista na izborima za predsednika Crne Gore izjavio je danas da je njegova želja je uvek ista, a to su najbolji mogući odnosi sa svim susedima, počev od Srbije.

“Verujem da sam svojim delovanjem to i dokazao. Naravno, političko iskustvo i odgovornost navode me da uvek primetim određene deformitete, u ovom slučaju i ponavljanje tih deformiteta, koji po meni ne prete samo Crnoj Gori već i stabilnosti i međudržavnim odnosima regiona. Mislim da je vododelnica na balkanskoj političkoj sceni između politike koja smatra da i na Balkanu može da živi multietnička demokratija i da možemo da živimo onako kako živi Evropa, i nacionalista koji u to ne veruju. Nacionalisti veruju da treba korigovati granice, da se treba udruživati u svoje verske i nacionalne svetove, a ja u tu budućnost ne verujem“, poručio je Đukanović.

Crnogorski predsednik rekao je i da „to što smo sukobljeni kada je u pitanju ta koncepcija ne znači da smo neprijatelji“.

„Ja nisam neprijatelj niti Srbije niti bilo koga pojedinačnog u Srbiji, samo što smatram svojojm odgovornošću da vrlo žilavo branim svoj pristup verujući da je to najbolji pristup za državu koju predstavljam. Nećete čuti prvi put od mene da građanska Crna Gora nema alternativu. Kada bi Crna Gora zalutala bilo kojim nacionalističkim rukavcem to bi bio put njenog kraja. Crna Gora mora da opstane kao građanska država i zato se protivim idejama da se svrstavamo u nacionalne torove na Balkanu. To smo probali, to nas je devedesetih godina koštalo 150.000 ljudskih žrtava. Bili bismo ne samo neodgovorni već i užasno glupi da posle trideset godina iskušavamo isti recept“, kazao je Đukanović.

Lider DPS-a poručio je u obraćanju novinarima nakon glasanja da ne planira da izgubi ove izbore, dodajući da ne veruje da je realno da se izbori mogu završiti bez drugog kruga.

Milo Đukanović glasao je oko 12 sati na biračkom mestu u podgoričkoj Osnovnoj školi “Savo Pejanović”.

Građani Crne gore danas biraju predsednika, četvrti put od obnavljanja nezavisnosti.

(N1, Foto: Kabinet predsednika)