Skip to main content

Skupština AP Vojvodine u ponedeljak bira novog predsednika, Momo Čolaković jedini kandidat?

Vojvodina 05. nov 2023.
2 min čitanja

"Situacija bez presedana u istoriji višestranačke Skupštine Vojvodine"

Momo Čolaković, član Poslaničkog kluba „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ u Skupštini AP Vojvodine, jedini je kandidat za novog predsednika vojvođanske skupštine, saznaje Autonomija.

O ovome će glasati pokrajinski poslanici na sutrašnjoj sednici koja je zakazana pre smrti predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora.

Pastor je preminuo 30. oktobra, i to u trenutku kada su već bili najavljeni vanredni pokrajinski izbori za 17. decembar. Poslednji rok za njihovo raspisivanje je 16. novembar, s tim što je pre toga neophodno da vojvođanska skupštine bude (samo)raspuštena.

U situaciji bez presedana u istoriji višestranačke Skupštine Vojvodine, smrt predsednika skupštine uoči raspisivanja izbora pokrenula je brojna pitanja, pa i ono trenutno ključno – ko će, odnosno ko ima pravo da raspiše izbore.

Vladajuća koalicija u Vojvodini odbacila je, kako stvari stoje, mogućnost da kreativnije tumači pokrajinske propise, te se odlučila na najrazumniju opciju – izbor novog predsednika Skupštine. Statut Vojvodine, uostalom kao i drugi propisi, nalažu da izbore raspisuje  predsednik vojvođanske skupštine.

Tu funkciju od 2008. obavljali su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara – najpre Šandor Egereši a potom i lider te stranke Ištvan Pastor, od 2012. do nedavno.

SVM-u je, shodno tradiciji, i ovaj put, kako saznaje Autonomija od izvora bliskim toj stranci, ponuđeno da predloži kandidata za predsednika, ali su oni to odbili, uz obrazloženje da to čine iz poštovanja prema nedavno preminulom Pastoru, predsedniku Skupštine ali i dugogodišnjem stranačkom lideru (od 2007. godine).

Umesto da se ta funkcija ponudi nekoj drugoj stranci pribeglo se solomonskom rešenju – da kandidat bude „najstariji među jednakim  poslanicima“ u aktuelnom, Devetom sazivu.

Taj uslov ispunjava Momo Čolaković (rođen 1940) i o njegovoj kandidaturi bi sutra, kao prvoj tački silom prilika dopunjenog dnevnog reda, trebalo da glasaju poslanici.

Autonomija nije uspela da dobiju potvrdu ovih informacija ni od šefa poslanika SNS-a Dmitra Stanišića, niti od samog Moma Čolakovića.

Poslednji rok za dopunu dnevnog reda sutrašnje sednice istekao je danas u 10 časova – odnosno, 24 časa pre održavanja sednice.

Do izbora novog predsednika Skupštine Vojvodine sednicom bi trebalo da predsedava najstariji među petoro potpredsednika Skupštine, a to je Dejan Čapo, funkcioner stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, kojeg je na to mesto predložila Poslanička grupa Vojvođanski front.

Skupština će sutra na samom početku konstatovati prestanak mandata Ištvanu Pastoru, izabranom za poslanika sa liste „Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, i dodeliti poslanički mandat Ildiko Šnejder Šara, na osnovu odluke koju je 2. novembra donela Pokrajinska izborna komisija (PIK).

Po u međuvremenu prepolovljenom dnevnom redu u odnosu na prvobitan, Skupština Vojvodine planira da sutra usvoji novi rebalans budžeta za 2023. koji obezbeđuje neophodnih 385,5 miliona dinara za pokrivanje troškova održavanja vanrednih pokrajinskih izbora i pripadajuće kampanje. Takođe, na dnevnom redu su i izbor novog sastava Pokrajinske izborne komisije, odnosno Nadzornog odbor za izbornu kampanju.

Izborom novog predsednika Skupština Vojvodine će se na korak približiti raspisivanju izbora: preostaje im još samo da donesu odluku o samoraspuštanju aktuelnog saziva, što treba da inicira najmanje trećina a podrži većina poslanika.

Jedna od predloženih opcija, kako saznaje Autonomija, govori da ta sednice ipak neće uslediti odmah nakon sutrašnje, već da će se čekati i bukvalno poslednji čas – to jest, sednica s tom tačkom dnevnog reda, na kojoj će, uz ostalo, naći i budžet za narednu godinu, biće najverovatnije održana tek 16. novembra, nakon čijeg završetka će novi predsednik Skupštine odmah raspisati izbore za poslanike u Skupštini AP Vojvodine za 17. decembar.  

Denis Kolundžija (Autonomija, foto: Beta)