Skip to main content

MOK: Izbeglicama treba pružiti više šansi da se takmiče i zarađuju u sportu

Marginalci 27. jul 2021.
< 1 min čitanja

Sportistima izbeglicama treba pružiti više šansi da se takmiče i zarađuju, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

MOK je reagovao nakon kritika atletičara koji su napustili olimpijski program.

Nekoliko potencijalnih članova izbegličkog olimpijskog tima propustilo je šansu za takmičenje na Igrama u Tokiju zbog njihove selidbe u Evropu i odbijanja da odu na trening kamp za atletičare u Keniji.

Magazin Tajm preneo je ranije priču atletičara poreklom iz Južnog Sudana, koji je objasnio da je sportistima izbeglicama zabranjeno da imaju sponzore i da zarađuju od trka.

Zvaničnik MOK koji nadgleda izbeglički olimpijski tim Džejms Mekloud ocenio je da je “život evoluirao”, kao i sami sportisti i njihove potrebe i dodao da svi “uče kroz ovaj proces”.

Prema njegovim rečima, MOK je već stavio na raspolaganje veću količinu novca za podršku svim sportistima i dodao da “shvata da su se očekivanja sportista povećala”.

Izbeglički tim u Tokiju čini 29 članova koji se takmiči u 12 različitih sportova, među kojima je i četvoro atletičara iz Kenije.

Jedna nova članica tog tima Kimia Alizade propustila je u nedelju šansu da osvoji medalju, nakon što je izgubila u meču za bronzanu medalju u tekvondou.

Šest od tih 29 članova učestvovalo je i na Igrama u Riju 2016. godine.

Kako je najavljeno iz MOK, izbeglički tim biće podržan i poslat i na Igre u Parizu 2024. godine.

(Beta-AP)