Skip to main content

Moguće gašenje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu

Kultura 02. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine izvode se celovečernje i predstave za decu na svim jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini"

Predsedništvo Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, koja okuplja sva pozorišta u AP Vojvodini, apelovalo je danas na nadležne da obrate pažnju na kulturni značaj Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, “koji svojom dugovečnošću, kvalitetom i važnošću zaslužuje bolje odluke”.

U saopštenju Zajednice danas je istaknuto da, zbog dodeljivanja minimalnih sredstava na konkursima iz godine u godinu, organizatori i učesnici ulažu maksimalan napor i entuzijazam kako “zbog nedostaka novca, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine ne bi bio ugušen”.

“Kontinuirano odsustvo adekvatne podrške od strane – pre svega Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a zatim i Ministarstva kulture Republike Srbije – dovelo je organizatore Festivala do ključnog pitanja – “Kome je on potreban?”, dodaju iz Zajednice koja je i organizator Festivala.

U saopštenju se upozorava da su zbog teške finansijske situacije pozorišta koja budu odabrana da nastupaju na Festivalu, primorana da “iz svojih budžeta finansiraju dolazak i igranje predstave”.

“Manjak sredstava vodi stvaranju trajnog nezadovoljstva i u samoj Zajednici, zbog čega neki od članova transparentno razmatraju izlazak iz iste čime bi ona bespovratno izgubila na važnosti i kredibilitetu. Članstvo i učešće na Festivalu koje je nekada bilo čast sada se smatra teretom i velikim troškom u godišnjem budžetu”, dodaje se.

Iz Zajednice podsećaju da je Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine osnovan 1947. godine, da se u kontinuitetu održava već pune 72 godine, što ga čini najstarijim pozorišnim festivalom u regionu.

Na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine izvode se celovečernje i predstave za decu na svim jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini što, kako se navodi, doprinosi negovanju i očuvanju multikulturalnosti i zajedništva.

(Autonomija)