Skip to main content

Ekološke organizacije neće podržati protest Odbranimo Banovinu

Građani 02. dec 2022.
2 min čitanja

"Lepo je sa distance i iz fotelje javnih preduzeća protestovati i podržavati. Ostanite u tišini tamo, bar vam je toplije nego u kampu"

Ekološki front Novi Sad, Inicijativa Dunavac – Šodroš, Eko straža Novi Sad i Inicijativa Sačuvajmo Liman od betona saopštili su danas da se građani okupljeni oko tih inicijativa neće odazvati na sutrašnji protest opozicionih partija, “iako suštinski podržavaju ovu borbu” i čak su “među prvima ukazivali na probleme koje donosi izgradnja garaže pored Banovine”.

Razlog za odsustvo podrške je, kažu, jednostavan – “među organizatorima su oni koji su u dva mandata sa Srpskom naprednom strankom bili u koaliciji u gradskoj vlasti”, da bi u trećem sazivu “tiho izašli, oslanjajući se na kratku pamet građana”.

Podsetili su da su odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine na sednici Skupštine Grada, održanoj 8. juna 2020. podržali davanje saglasnosti na konačni nacrt Ugovora o koncesiji za garažu kod Banovine.

“Na protest nećemo doći zato što su tada odbornici LSV, kojoj je pripadao i Jovanović, glasali ‘za’ usvajanje teksta ugovora. Jovanović je prisustvovao toj sednici i zbog toga, zahtevamo da se javno izjasni da li je glasao ‘za‘”, navode u saopštenju.

Pitali su ga i da li je i dalje zaposlen u JP “Urbanizam Novi Sad”, kao rukovodilac i da li je “uzeo slobodan dan ili je na godišnjem odmoru”, budući da u radno vreme učestvuje na konferenciji za medije povodom najavljenog protesta.

“Zahvaljujući krojenju planova u Urbanizmu, gde Jovanović šefuje, građanima su iz privatnog obezbeđenja jahali na vratu, privođeni su, udarani, prećeno im je, a sada se maltretiraju i iscrpljuju iskonstruisanim procesima. Treba li podsetiti da se na Šodrošu kampuje 6 meseci? Lepo je sa distance i iz fotelje javnih preduzeća protestovati i podržavati. Ostanite u tišini tamo, bar vam je toplije nego u kampu”, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je teško poverovati da Veljko Krstonošić, koji je u istom sazivu bio odbornik Demokratske stranke, kao ni ostali suorganizatori protesta nisu “u punoj meri upoznati sa aktivnostima Jovanovića”.

“Zdravog razuma i kritičkog razmišljanja, građani pažljvo čuvaju i ozbiljno razmatraju kome će svoj glas dati na sledećim lokalnim izborima. Da bi odluku o tome što bolje doneli, pošteno bi bilo da budu upoznati sa, kako aktuelnim aktivnostima današnjih političkih opcija i udruživanja, tako i da se podsete učinaka u prethodnim konstelacijama, pardon, kolaboracijama”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Akcija progresivne Vojvodine, Zajedno za Novi Sad, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde i Pokret za preokret, pozvali su na sutrašnji protest, na kojem će, kako su navele, saopštiti činjenice i dokaze o odgovornosti gradske vlasti zbog rušenja zgrade Banovine.

(Autonomija)