Skip to main content

Mlekari za sutra najavili protest u Beogradu, pozvali sve nezadovoljne građane da im se priključe

Info 02. феб 2023.
2 min čitanja

"Enormnim količinama uvezenog mleka i proizvoda od mleka obaraju se cene domaćeg mleka, uništavaju proizvođači i stvaraju uslovi za uvoz iz evropskih zemalja čije su subvencije ogromne i mogu, po damping cenama, da ga plasiraju u Srbiji"

Proizvođači mleka nezadovoljni su rezultatom pregovora vlasnika farme krava iz Banata Vukašina Baćine sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i za petak najavljuju protest u Beogradu. Vlasnik farme krava iz okoline Pančeva Dejan Trajković rekao je danas za Betu da proizvođači mleka nisu zadovoljni rezultatima pregovora Baćine i Tanasković i da ne zna, iako je i on iz Banata, ko je Baćina i koga je predstavljao na pregovorima.

„Kada se neko proglasi predstavnikom proizvođača mleka iz Banata, mi bismo morali da ga znamo. Mi o problemima raspravljamo na skupovima i usaglašavamo zahteve, Baćinu nismo videli ni na jednom skupu“, rekao je Trajković. Dodao je da je neprihvatljivo i nedovoljno to što je država ponudila Baćini.

Baćina, koji se posle pregovora sa Tanasković predstavio kao član udruženja proizvođača mleka u Banatu, dogovorio je juče da se smanji uvoz mleka, poveća regres po kravi sa 25.000 na 50.000 dinara i da državna laboratorija kontroliše kvalitet mleka. On je posle pregovora rekao da je umesto povećanja premije ponuđeno da se poveća regres po grlu, a da država ne može da određuje cenu mleka.

Trajković je rekao da nije nikakav uspeh pregovora Baćine da se ograniči uvoz mleka jer je zabrana istekla 31. januara.

„Mi znamo da Srbija ne može potpuno da zabrani uvoz mleka i mlečnih proizvoda jer je ograničava sporazum sa EU, ali ima ‘hiljadu’ drugih načina da se ograniči, što i rade evropske zemlje. Tražimo da se mogu uvoziti samo nedostajuće količine, a ne da se uvozi mleko sumnjivog kvaliteta od krava koje se hrane i modifikovanom sojom, koja je u Srbiji zabranjena“, rekao je Trajković.

Dodao je da se enormnim količinama uvezenog mleka i proizvoda od mleka obaraju cene domaćeg mleka, uništavaju proizvođači i stvaraju uslovi za uvoz iz evropskih zemalja čije su subvencije ogromne i mogu, po damping cenama, da ga plasiraju u Srbiji.

Trajković je rekao da je zahtev proizvođača mleka iz Srbije da se regres za krave i junice sa 25.000 poveća na 40.000 dinara i da se povećaju premije za mleko sa deset na 20 dinara po litru.

On je rekao da je netačno to što premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da nijedna država ne povećava stalno premije.

„Premije u Srbiji su pre desetak godina bile sedam dinara po litru, pa su pre nekoliko godina povećane na deset dinara, prošle godine na kratko povećane su na 15 dinara, pa vraćene ponovo na deset dinara u situaciji kada je inflacija 11-12 odsto“, rekao je Trajković.

Naveo je da država može da utvrdi minimalnu, zaštitnu cenu mleka, tako što utvrdi troškove proizvodnje. To, kako je rekao, nije administrativno određivanje cena jer se „gornja granica ne bi limitirala“.

U situaciji kada, prema njegovim rečima, proizvođači mleka u manjim seoskim sredinama nemaju izbora jer moraju da ga prodaju jedinoj mlekari na tom područnju, ona može da ga ucenjuje i plaća koliko hoće i tako se lagano uništavaju proizvođači.

Te mere su, prema njegovim rečima urgentne, a „kada bi proizvođači imali sagovornika u nadležnom ministarstvu koji ne ponavlja tri rečenice ‘da nema para i da nešto nije dozvoljeno’, dalje probleme bi trebalo rešavati zajedničkim radom“.

Istakao je da Srbija nema Strategiju razvoja poljoprivrede i da proizvođači „žive od danas do sutra, a da ministar može da bude svako ko tvrdi da nema para i da nešto nije dozvoljeno“.

Proizvođači mleka su na sutrašnji protest, ispred Ministarstva poljoprivrede, pozvali i nezadovoljne stočare, ratare i druge građane.

(Radio 021, foto: Pixabay)