Skip to main content

Mladić odložio izjašnjavanje o krivici

Info 03. јун 2011.
2 min čitanja

Ratko Mladić se pojavio danas pred sudijama Haškog tribunala i prvi put u javnosti posle 16 godina. Izjavio je  da ne želi da mu se čita optužnica. A nakon čitanja rezimea optužnice, nije želeo da se izjasni o optužbama, već je rekao da mu treba vreme da se izjasni o krivici, a rok je 30 dana.
Mladić je prethodno potvrdio da je dobio fascikle sa optužnicom, ali nije pročitao šta se u njima nalazi. S druge strane, njegov advokat Aleksandar Aleksić je rekao da mu je pročitao optužnicu i da nema nedoumica da li ju je razumeo.
Sudija je odlučio da mu pročita rezime optužnice u kojoj se tereti za genocid i ratne zločine. Rekao je i da razume da Mladić želi da se izjašnjavanje o krivici odloži na 30 dana.
Novo pojavljivanje Mladića pred sudom zakazano je za 4. jul u 10h.

Tužilaštvo ne veruje da Mladić ima tumor
Mladićev advokat Aleksandar Aleksić je sinoć rekao da je zdravstveno stanje nekadašnjeg komandanta Vojske RS pogoršano jer godinama nije imao odgovarajuću lekarsku negu.
Tužilaštvo za ratne zločine, međutim, sumnja u verodostojnost lekarskog nalaza koji je sudu dostavio advokat Ratka Mladića u kojem se navodi da Mladić ima tumor linfnih žlezda, ali će obaviti sve potrebne provere, rekao je zamenik tužioca Bruno Vekarić. On je naglasio da tužilaštvo sumnja u verodostojnost tog dokumenta, kao i da smatra da na taj način odbrana pokušava sa skrene pažnju sa pravih Mladićevih jataka.
Mladićev branilac Miloš Šaljić podneo je u utorak, nešto pre izručenja Mladića Hagu dokumentaciju prema kojoj je on operisan i primao hemoterapiju na jednoj državnoj medinskoj instituciji. „To liči na falsifikat. Advokat je taj dokument podneo u trenutku kada je želo da spreči Mladićevo izručenje Hagu. Drugo, rekao je da mu je to dao bivši agent CIA, i treće, pregledan je i ovde i u Hagu od eminentnih lekar i dva najveća svetska stručnjaka“, rekao je Vekarić.
Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da nisu tačne tvrdnje advokata Ratka Mladića da se taj haški optuženik lečio na Vojnomedicinskoj akademiji. – Odgovorno tvrdim da to nije tačno – rekao je Šutanovac. Ministar je istakao da Vojska Srbije, služba bezbednosti, nekoliko godina obezbeđuje VMA i da je nemoguće ući neprimećen u tu ustanovu.

(agencije)