Skip to main content

Mladi, bogati „proseko nacisti“ uzburkali nemačku javnost

Planeta 24. мај 2024.
< 1 min čitanja

Fensi društvance u svetlim bluzama i sa naočarama za sunce uzvikuje fašističke slogane pijuckajući šampanjac? To ruši stereotipe koje mnogi Nemci imaju o ekstremistima krajnje desnice

Mladi Nemci uzvikuju rasističke, antiimigrantske slogane ispred paba na ostrvu Zilt, poznatom stecištu bogataša na Severnom moru. Video snimak svoje fešte koji su napravili se brzo proširio izazivajući zgražavanje širom zemlje.

Vikali su „stranci napolje“, „Nemačka Nemcima“ uz partijaški hit L’Amour Toujours (Uvek voli) dvadesetogodišnjeg italijanskog muzičara Điđija D’Agostina (Gigi).

U snimku od svega nekoliko sekundi mladi muškarci i žene uzvikuju rasističke slogane smejući se. Jedan prstima pravi hitlerovske brkove.

„Sasvim jasno, takvi slogani su odvratni, oni su neprihvatljivi“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz).

Policija je pokrenula krivičnu istragu incidenta uz sumnju na raspirivanje mržnje i moguće korišćenje zabranjenih ekstremističkih simbola ili slogana.

Incident uz italijanski pop hit koji su nemački krajnji desničari očigledno prigrlili nije prvi i policija u nekoliko pokrajina istražuje slične slučajeve.

Međutim, najnoviji je bio na šik, ekskluzivnoj vikend destinaciji bogate nemačke elite, što je posebno izazvalo bes.

Fensi društvance u svetlim bluzama i sa naočarama za sunce uzvikuje fašističke slogane pijuckajući šampanjac? To ruši stereotipe koje mnogi Nemci imaju o ekstremistima krajnje desnice.

Jirgen Tritin (Jürgen Trittin) iz Zelenih, veteran nemačke politike, odmah ih je nazvao „proseko nacistima“.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) rekla je da su vinovnici osramotili celu zemlju. Rasisti, rekla je, svuda moraju da nailaze na protivljenje – među prijateljima, na poslu, na sportu – osim što ih možda čeka osuda zbog krivičnog dela.

(tekst i foto: dpa)