Skip to main content

Ursula Fon der Lajen: Saradnja sa strankom Marin le Pen i AfD isključena

Planeta 24. мај 2024.
2 min čitanja

Sugerisala je da bi mogla da sarađuje sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni

Podrška Ukrajini jedan je od ključnih kriterijuma predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) za saradnju sa strankama tvrđe desnice, posle izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 6. do 9. juna.

Fon der Lajenova, političarka nemačkih demohrišćana (CDU), ranije je nagovestila spremnost da, ako bude ponovo izabrana, sarađuje i sa strankama koje su u Evropskom parlamentu desnije od konzervativne Evropske narodne partije, u kojoj je CDU.

U TV debati vodećih kandidata političkih grupa u Evropskom parlamentu, Fon der Lajenova je pojasnila da su uslovi za buduću saradnju da te stranke budu proevropske, da podržavaju Ukrajinu i da se zalažu za vladavinu prava.

Prema njenim rečima, to znači da ne dolaze u obzir stranke kao što su francuska krajnje desna partija Nacionalno okupljanje, Marin le Pen (Marine) i ekstremno desna Alternativu za Nemačku (AfD).

„Sve one možda imaju različita imena i različita načela, ali im je jedna stvar zajednička – prijateljstvo sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom i želja da razore našu Evropu. A mi nećemo dozvoliti da se to dogodi“, rekla je Fon der Lajenova, koja je kandidat EPP za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Ona je, međutim, sugerisala da bi mogla da sarađuje sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni (Georgia), koja će se kandidovati na izborima ispred svoje partije Braća Italije.

„Radila sam sa Đorđom Meloni u Evropskoj komisiji, kao i sa svim šefovima država i vlada“, rekla je.

Ona je dodala da je Melonijeva sasvim nedvosmisleno za Evropu i protiv Putina, i da je to jasno i pokazala. „A i za vladavinu prava, i ako tako ostane, onda ćemo ponuditi saradnju“, rekla je Fon der Lajenova.

Krajnje desna Braća Italije su deo političke grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koji u Evropskom parlamentu okupljaju desničarske i umereno evroskeptične partije.

Fon der Lajenova je sredinom aprila u jednoj debati u Mastrihtu rekla da ne isključuje mogućnost saradnje EPP sa ECR.

(tekst i foto: dpa)