Skip to main content

MKS osudila likvidaciju nezavisnih sindikata u Belorusiji

Info 20. jul 2022.
< 1 min čitanja

"Do kraja jula biće suđeno desetinama sindikalnih lidera"

Režim Aleksandra Lukašenka u Belorusiji doveo je do kraja formalni proces ukidanja nezavisnog sindikalnog pokreta u zemlji, upozorila je Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) čije saopštenje je preneo portal Nezavisnot.org.

MKS, najveća svetska sindikalna aoscijacija, ukazuje da vlast u Belorusiji “putem montiranog sudskog procesa deregistruje Beloruski kongres demokratskih sindikata (BKDP) i njegove podružnice”.

U saopštenju se dodaje da će do kraja jula biti suđeno desetinama sindikalnih lidera “pritvorenih u koordinisanoj čistki protiv nezavisnih sindikata nakon što je Lukašenkov režim nasilno raspustio njihove organizacije”.

Generalna sekretarka MKS-a Šaran Barou je osudila “najnoviji korak u kampanji Lukašenkovog režima da uništi nezavisne sindikate Belorusije”.

“Ovo će još više udaljiti zemlju od toga da bude bolje mesto za sve radne ljude. Likvidacija nezavisnih sindikata neće sprečiti ljude da zahtevaju poštovanje njihovih osnovnih prava i da se ponašaju u skladu sa tim”, kazala je Barou i pozvala sve organizacije i vlade koje imaju uticaj u Belorusiji da “pokušaju da zaustave ovo ludilo”.

„Solidarni smo sa sindikalcima i radnim ljudima Belorusije i pružićemo im svu podršku koju možemo u ovom užasnom vremenu”, naglasila je Barou.

MKS je naveo da su u Belorusiji na udaru režima sledeće sindikalne organizacije:

BKDP – prvi nezavisni sindikat u zemlji, osnovan pre 29 godina i član MKS-a od 2003. godine;

Slobodni sindikat metalskih radnika (SPM) – osnovan 1995. godine, koji je član međunarodne sindikalne asocijacije IndustriAll Global Union;

Slobodni sindikat Belorusije (SPB) – osnovan 1991. godine, koji okuplja zaposlene u obrazovanju, zdravstva, bankarstvu, samozapošljavanju I drugim sektorima;

Beloruski sindikat radnika radio-elektronske industrije (REP) – osnovan pre 32 godine koji je član IndustriAll Global Uniona;

Nezavisni sindikat Belorusije – formiran 1991. godine, koji predstavlja radnike u rudarskoj, hemijskoj, transportnoj, energetskoj i građevinskoj industriji, najveća nezavisna sindikalna organizacija u zemlji koja je tokođe članica IndustriAll Global Uniona.

(Nezavisnost.org, foto: Pixabay)