Skip to main content

Demokratska fronta: Schmidt ojačao diskriminaciju, isporučio FBiH HDZ-u i SNSD-u

Jugoslavija 20. јул 2022.
2 min čitanja

"Suprotstaviti ćemo se svim sredstvima"

Demokratska fronta smatra potpuno neprihvatljivim model izmjena izbornog zakona kojeg Visoki predstavnik u BiH, prema informacijama medija planira nametnuti.

„Schmidt nastoji ojačati diskriminaciju prema pripadnicima konstitutivnih naroda pri izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH“, navode iz DF-a.

Uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda bi značilo da nijedan Hrvat ne može biti izabran u Dom naroda ako dolazi iz USK i Goraždanskog kantona“, smatraju u DF-u i dodaju:

„Niti jedan Srbin, poručuju iz DF-a, koji dolazi u TK, ZDK, SBK, HNK, kao i ZHK, također ne može biti izabran u Dom naroda, kao ni Bošnjak iz ZHK. Sama po sebi ova odredba je diskriminirajuća po pripadnike tih naroda koji žive u pomenutim kantonima.“

Iz ove stranke poručuju da odredba da je za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH više nije potrebno šest nego osam delegata u svakom klubu u kombinaciji sa izbornim pragom od tri posto znači da će predsjednik FBiH uvijek biti iz HDZ-a, a potpredsjednik iz SNSD, te da će te dvije stranke obavezno biti u svakom sazivu Vlade FBiH.

„Što znači da je gospodin Schmidt ovim isporučio i Vladu FBiH onima koji su u svakom međunarodnom izvještaju označeni kao glavni kočničari svakog napretka BiH“, smatraju u Demokratskoj fronti.

U ovoj stranci smatraju da je definisanje da dvije trećine svakog kluba u FBiH mogu svako pitanje proglasiti vitalnim nacionalnim interesom u kombinaciji sa prethodnim odredbama znače potpuni kolaps FBiH.

„To također znači da Schmidt, pored toga što je već Dejtonskim sporazumom državni nivo vlasti isporučen HDZ-u i SNSD-u, sada izbornim inženjeringom isporučuje i Federaciju istim strankama i politikama i daje im apsolutnu vlast i u FBiH. Ukoliko je ovo sve tačno mi ćemo se tome suprotstaviti, a pozvati ćemo sve građane i građanke da nam se pridruže u borbi protiv toga, svim demokratskim sredstvima“, zaključuju u saopštenju.

(Slobodna Bosna)