Skip to main content

Mitrović: G17 će glasati za nacrt Statuta Vojvodine

Autonomija 01. окт 2008.
2 min čitanja

Potpredsednik Pokrajinskog odbora G17 Plus Branimir Mitrović izjavio je danas da će poslanici te stranke glasati za usvajanje nacrta Statuta Vojvodine. „G17 plus je od početka participirala u izradi nacrta najvišeg pravnog akta Vojvodine i obasuti smo teškim i grubim napadima iz redova opozicije koje su počele daleko pre nego što je ovaj dokument i objavljen“, kazao je Mitrović na konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, tvrdnje da nacrt Statuta predstavlja korak ka secesiji Vojvodine samo su odraz „ksenofobije“ i posledica su nepoznavanje osnovnih pravila pravne struke, ustavnih i statutarnih odredaba i nečitanja teksta. „Spominjanje decentralizacije u smislu secesije je potpuna besmislica i napominjem da su i najmodernije i najkompaktnije države Evrope maksimalno decentralizovane, sa puno okruga, poput Francuske, Italije, Rumunije…“, rekao je on. Dodao je da je većina predloga te stranke usvojena, pa i neka rešenja iz starog Statuta, poput predloga da svaka opština ima barem jednog predstavnika u pokrajinskom parlamentu. „Nismo bili za to da se osnivaju novi upravni okruzi od strane Vojvodine, jer već paralelni postoje osnovani od strane republike, ali taj predlog nije prošao. Pored toga, saglasni smo gotovo u celini sa nacrtom Statuta i preko svojih predstavnika u Skupštini Vojvodine glasaćemo za njegovo prihvatanje kada se nađe na dnevnom redu pokrajinskog parlamenta 14. oktobra“, ponovio je Mitrović.
Potpredsednik Pokrajinskog odbora G17 plus Aleksandar Radonjić kazao je da stranka želi da se u nacrt Statuta inkorporira odredba kojom bi bilo regulisano da Vojvodina u skladu sa Ustavom i zakonom učestvuje u utvrđivanju regionalne politike Srbije kao i donošenju i realizaciji dokumenata koje ta politika definiše, uključujući i predlaganje i biranje predstavnika u organe koje osniva republika. Dodao je i da bi Vojvodina trebalo da donosi strateške i druge dokumente strukturne politike i regionalnog razvoja pokrajine u skladu sa strategijom regionalnog razvoja Srbije. „Mislim da će uvođenjem ovih odredbi u Statut, Vojvodina biti spremna, a nadam se da će to biti već sledeće godine kada Srbija postane zemlja kandidat za ulazak u EU, da pristupa evopskim fondovima“, izjavio je Radonjić. „Na taj način moći ćemo da prikupimo stotine miliona evra, da pojačamo budzet i da ne čekamo samo delegirana sredstva iz Beograda nego da napravimo da budzet Vojvodine bude još bogatiji i da se uradi mnogo više stvari za sve građane pokrajine“, rekao je Radonjić.

(Beta)