Skip to main content

MIRKO ĐORĐEVIĆ: Predizborni lavež i ujedanje

Pogledi 24. апр 2012.
3 min čitanja

Predizborni lavež i ujedanje – tako je ove predđurđevdanske izbore nazvao agilni lider LDP Jovanović; i drugi se analitičari uglavnom s tim slažu – svima je dosta.

I doista, sintagma je gruba, ali pogađa suštinu ove kampanje koja se zahuktava širom Srbije, pa i u svim srpskim zemljama do mora sinjega. To o kučićima jeste tako, ali se naši kučići – to stoji negde kod M. Pavića u nekom romanu – razlikuju od kučića u svetu. Postoji dakle tipično srpsko kuče. U svetu kuče prvo laje, pa te onda ujede, a kod nas nije tako – naše kuče te prvo ujede, pa onda laje. Ta razlika nije mala i u politici je vidna, jer nema toga što ovi u kampanji nisu rekli jedni drugima. Nema ideja, samo lavež i prazna obećanja i nema izgleda da će nam ovo doneti neki boljitak. Najčudnije su vojvođanske političke kere – one se nešto ne čuju, slabo laju, a uopšte ne ujedaju. Nekada je bilo i to drugačije. U bećarcu stoji to – “Laje kera drma se bandera”, a tek ono legendarno o čemu postoji i knjiga jedna vojvođanska koja je privukla pažnju i u svetu među etnolozima i lingvistima:

Teraj kera moja lutko bela
– teraj kera kad si započela.

Ovo ćutanje vojvođanskih političkih kera ne sluti na dobro, jer ispada da Vojvođani nemaju šta da kažu – a o Vojvodini drugi sve i svašta. Niko da se oglasi o onom najvažnijem, jer zaista – “ovde živimo”. Iz LSV-a nešto kažu, ali ne mnogo. Onima podalje ništa se ne sviđa u ovoj Vojvodini. Doktor Različak najviše govori. Njemu se ne sviđa Statut Vojvodine, to je za njega separatizam, hteo bi neku Preambulu, a ako ćemo pravo i to postoji u Ustavu Srbije, onom mitrovdanskom, koji je lično darovao narodu i narodnostima svojom ličnom voljom. A Kosovu je to ukinuto, pa smo zna se kako prošli. Doktor jednom rukom daje, a drugom uzima i zaboravio je ono iz jevanđelja – da ne zna levica šta čini desnica i obrnuto. Događa se da neko u Vojvodini nešto kaže, ali drugi ćute, a budući predsednik Srbije I. Pastor kaže, ali ga niko ne čuje niti mu odgovoara. On ima neku ideju, ali na ovom predizbornom ringišpilu nikom nije do ideja i ozbiljnog programa.

A šta kandidati za šefa srpske države kažu, teško je nabrojati, jer bi to bila antologija – a njih ima tuce delija.

Posećuju sela i gradove, riljaju u njivi, žene kandidati muzu krave i sve deluje kao milina, ali šta će ko kome učiniti ako pobedi i čija će majka – ili nanine nane nana, koje jedni drugima pominju – crnu vunu da prede sutradan po Đurđevdanu. Republički veterinarski zavod – ozbiljna državna institucija – podseća na to da nam preti opasnost od tetanusa i još veće nevolje. Teško je verovati, ali to u novinama stoji. Zemlja ruinirana i u ratu osakaćena ne zna šta će s ovakvim kandidatima. Jedni se kunu da će sačuvati Kosovo, drugi da će ukinuti i Vojvodinu i tako redom. Došlo je zlatno doba za karikaturiste i one koji u zbijanju šale dane provode. Sredinom aprila bi i Uskrs, a ako se iko navaskrsavao to smo mi, i još nam obećavaju turu vaskrsavanja. I. Dačić pominje i pendrek i jaja, čvrsto i sigurno. On je noć proveo – javljaju novine beogradske – s ocem nacije D. Ćosićem. To je bio čas lektire. Analizirali su ono o korenima i deobama, a posebno “Bosanski rat”, iako se iz saopštenja sve baš ne vidi jasno. Ni šta je pisac hteo da kaže, ni šta je ministar policije trebalo da pročita – a u školama deca valjaju drogu i to onu ozbiljniju. Ozbiljni analitičari razmišljaju o nekakvoj postizbornoj “ruskoj vladi”. Šta mu je to, niko ne zna. Nezaobilazni doktor Različak bukvalno svakog dana govori o neutralnosti, a ako se uđe u rusku zonu bezbednosti gde će biti ta neutralnost – niko živ ne zna, a ne zna ni doktor Različak. Reći će nam to kada dođe na vlast, kako se izrazio Toma N. Traje kampanja uz lavež i ujedanja, a vojvođanske kere nikako da lanu nešto.

Agilni su u kampanji i predstavnici Nebeske Srbije – Dveri nude čudnu kapiju kroz koju će Srbi ući u carstvo nebesko zanavek.

Ućutali se i legendarni “autonomaši”, a ima ih raznih boja i niko ni reč da kaže da nam treba neki preokret, jer je zaokreta i prevrtanja bilo dosta. Još je daleko do jeseni, ali preletači rade i nije to samo jedan građanin – koji se time hvalio – koji je bio u svim partijama. Sada su to jata. Vode sa sobom dugonoge lepotice i pevačice, a neki puštaju “buve” u javnosti kako imaju švalerke, jer Srblji to vole, posebno ženu bližnjega svoga, što nam zapovesti božje brane izričito u sedmoj tački teksta Zapovesti božjih.

Ringišpil predizborni se okreće, bez ideja i elementarnog ljudskog poštenja i jasnog političkog stava.

(Autonomija)