Skip to main content

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo Crnoj Gori protestnu notu zbog poruka na sastanku Dodika i Mandića

Jugoslavija 28. феб 2024.
2 min čitanja

Dodik je poručio da je "srpski svet" fenomenalna ideja

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je protestnu notu crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova, jer je predsjednik tamošnje skupštine Andrija Mandić primio 27. februar Milorada Dodika u službenim prostorijama, a da nisu bila istaknuta obilježja Bosne i Hercegovine, već njenog entiteta RS.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta ministra Elmedina Konakovića.

Iz bosanskohercegovačkog ministarstva ističu i da je protestna nota upućena zbog poruka na zvaničnom sastanku Dodika i Mandića.

Tokom zvanične posjete Podgorici Milorad Dodik je poručio da je „srpski svet“ fenomenalna ideja.

Termin „srpski svet“ odnosi se na ideologiju objedinjavanja svih Srba gdje god žive. Nastao je uzoru na „ruski svet“, koji je služio širenju kulture van Rusije, svuda gdje se govori ruski jezik. Tvorac ove ideje je bivši ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sa kojim Dodik ima bliske veze.

Mandić je poručio da mu je velika čast što je ugostio Dodika.

„Osim toga što sam predsjednik Skupštine, predsjednik sam Nove srpske demokratije. Nova srpska demokratija i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata su sestrinske stranke. To su prije svega srpske stranke – srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas“, naveo je Mandić.

Dodik, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog secesionističkih pretenzija, u Crnu Goru je otišao nakon što se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, četvrti put od početka invazije na Ukrajinu.

Zbog posjete Dodika, nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Skupštine sa porukom „Mandiću i Dodiku moramo reći NE! Da je vječna Crna Gora. Da je vječna BiH“.

Ulazeći u zgradu parlamenta okupljene je pozdravio sa tri prsta, na šta su građani zviždali i poručivali mu „fašisto“.

Razvili su zastavu Bosne i Hercegovine, a transparentom poručili „Putinovi poklisari nijesu dobrodošli“.

Inače, Mandić, kao jedan od lidera proruskog Demokratskog fronta sa još dvije stranke osvojio vlast na izborima 2020, smijenivši DPS vladavinu, na čijem čelu je bio Milo Đukanović.

Na čelu je stranke čiji se programi i ideološki pogledi uveliko poklapaju sa Dodikovim – u Srebrenici nije počinjen genocid, Kosovo je dio Srbije i otklon od NATO saveza.

Za predsjednika Skupštine Crne Gore je izabran prošle godine.

(Radio Slobodna Evropa/foto: Pixabay)