Skip to main content

Ministarstvo spoljnih poslova blokiralo satirični profil o Vuku Jeremiću na Tviteru

Aktuelno 14. jul 2011.
3 min čitanja

Ministarstvo spoljnih poslova blokiralo satirični profil o Vuku Jeremiću na Tviteru Satirični tviter profil @VookJeremic, koji je parodirao aktivnosti ministra diplomatije Vuka Jeremića, blokiran je na zahtev Ministarstva spoljnih poslova Srbije, potvrđeno je danas „Blicu“ u kabinetu ministra spoljnih poslova.

Satirični tviter nalog koji se podsmevao ministru Jeremiću je izbrisan sa Tvitera, na insistiranje Ministarstva spoljnih poslova (Tviter/fotomontaža) U Jeremićevom kabinetu tvrde da oni nisu angažovali policiju niti Službu za borbu protiv organizovanog kriminala u ovom slučaju, već da su pre nekoliko meseci pisali Tviteru.

– Žalili smo se, konkretno, na određene tvitove u kojima se pogrdnim imenima nazivaju strane diplomate sa kojima se ministar Jeremić sretao i na vulgarne postove. Tek nedavno smo dobili odgovor od Tvitera u kojem su pozitvno odgovorili na naš zahtev – kažu za „Blic“ u kabinetu ministra spoljnih poslova.

Burna reakcija srpskih tviteraša Srpskom tviteraškom zajednicom sinoć se pronela vest da je društvena mreža Tviter na zahtev državnih organa Srbije obrisala satirični nalog @VookJeremic, koji se podsmevao ministru diplomatije Vuku Jeremiću. Kako za Blic kažu tviteraši Raša Karapandža, doktor nauka sa profesurom na European Business School u Frankfurtu na Majni, u Nemačkoj, i Nikola Božić, Blic bloger i urednik rubrike Nauka na sajtu B92, pre nekoliko dana na Tviteru su procurele informacije da se pojedine državne bezbednosne službe raspituju za autentičnost tviter naloga članova vlade i parlamenta.

 – Ovo je izazvalo burnu reakciju srpske tviteraške zajednice. U kontaktu sa nekoliko vlasnika tzv. „lažnih“ naloga, kao i sa nekim ministrima i poslanicima tviterašima, potrvđeno je da su se određene službe raspitivale za njihove tviter naloge, tj. proveravale su ko stoji iza njih – kaže dr Karapandža za Blic. SBPOK zatvara krug Zatim je u sredu Kurir objavio vest da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) pokrenula istragu o lažnim profilima srpskih ministara i Vlade na Tviteru.

„Uputili smo dopis administratorima Tvitera u kojem tražimo da se ovi lažni profili uklone, a podaci s njih zamrznu kako bi se sačuvalo sve što je pisano na njima. Objasnili smo da su preko tih profila zloupotrebljeni identiteti državnih funkcionera, a javnost obmanuta“, citirao je Kurir svog sagovornika iz MUP Srbije. Kurir je naveo da će SBPOK putem međunarodne pravne pomoći tražiti da se utvrdi ko je otvorio ove profile kada ih Tviter bude suspendovao – što se juče i dogodilo.

Pomenuti @VookJeremic je izbrisan, a osoba koja je stajala iza naloga je otvorila novi: @notVookJeremic. Satirični nalozi posvećeni predsedniku Borisu Tadiću (@boristatic), ministru vojnom Draganu Šutanovcu (@DShootanovac) i Vladi Srbije (@vladarsrbije) su zamrznuti, mada nije poznato da li je to učinio Tviter, ili sami vlasnici naloga. Pojedini nalozi su u trenutku zaključenja ovog teksta bili još aktivni, poput satiričnog naloga posvećenom vicepremijeru Jovanu Krkobabiću (@JocaKrkobabic). Uvođenje cenzure Interneta na mala vrata Božić i dr Karapandža kažu da je tviteraška zajednica u Srbiji započela komunikaciju sa strankama i političarima prisutnim na Tviteru, kako bi izvršili pritisak na državne organe da odustanu od pokušaja uvođenja cenzure Interneta na mala vrata.

– Istovremeno je započeta komunikacija sa kompanijom Tviter kako bi se dobila objašnjenja zašto su neki nalozi već blokirani, na primer nalog @VookJeremic. Sama činjenica da državne institucije pišu dopis Tviteru u kome traže zamrzavanje nekih profila i čuvanje sadržine tih naloga govori koliko ne razumeju kako funkcioniše svet. Tako postoje, i nikome ne pada na pamet da ih zabranjuje, satirični tviter nalozi posvećeni predsedniku SAD Baraku Obami, poput @ObamaLOLz – kaže Nikola Božić.

Dr Karapandža upozorava da država koja nakon tviter revolucija na severu Afrike pokušava da ukine neke naloge pisanjem dopisa, pokazuje da je u najmanju ruku neozbiljna. – Mi smo već podneli žalbu Tviteru i verujemo da će ukinuti nalozi bit vraćeni u najskorije vreme. Ovakva akcija države ne da neće završiti ukidanjem tviter naloga, već će pre završiti u svetskim medijima i tako narušiti ugled zemlje i njenih institucija – smatra dr Karapandža.

@VookJeremic uzvraća udarac

Danas je na Tviteru ponovo osvanuo nalog @VookJeremic. Kako „Blic“ saznaje, iza novog naloga ne stoji ista osoba koja je pokrenula sporni @VookJeremic. Ta osoba se sada oglašava pod korisničkim imenom @notVookJeremic.

Sinoć je kao reakcija na ovaj slučaj stigao i dopis iz Uprave za digitalnu agendu Republike Srbije, u kojem se, između ostalog, kaže: „Državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić je aktivni tviteraš, ali je niko ovim povodom nije kontaktirao. Pored toga, nemamo nikakvih informacija da postoji kontakt naših državnih organa sa kompanijom Tviter.“

(Blic)