Skip to main content

Klub manjina protiv privatizacije medija

Info 13. јул 2011.
2 min čitanja

Poslanici Skupštine Srbije iz kluba manjina usprotivili su se Nacrtu medijske strategije gde je predviđena privatizaciju svih medija, sem javnih servisa.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor kazao je da medijska strategija treba da omogući nacionalnim savetima i lokalnim samoupravama da osnivaju medije. Pastor je kazao da ne postoji nijedan evropski propis ili standard koji bi obavezao države da se povuku iz vlasništva u medijima. Prema njegovim rečima, dosadašnja iskustva privatizacije lokalnih i regionalnih medija, posebno onih koji emituju program i na jezicima nacionalnih manjina, izuzetno su negativna i nije bilo nijedne uspešne privatizacije medija.

Pastor je naveo da se predstavnici poslaničke grupe manjina najodlučnije protive ponovnom pokušaju zloupotrebe evropskih integracija koje je na „delu“.

Poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka Esad Džudžević kazao je da je nužno formirati redakcije za programe na jezicima nacionalnih manjina i van Vojvodine, kao i redefinisati radiodifuzne oblasti navodeći da je Sandžak, umesto da bude jedna, sada podeljen u dve radiodifuzne oblasti. Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je da na RTS nema nijedan minut programa na albanskom jeziku, a da u Preševu, Bujanovcu i Medveđi nema predajnika i da je zato signal RTS slab. Predstavnici poslaničke grupe manjina pozvali su svoje kolege poslanike da podrže zaključke koji će sutra posle 13 časova biti prosleđeni radnoj grupi za izradu medijske strategije, premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru kulture Predragu Markoviću.

Zaključci su, kako se navodi, doprinos javnoj raspravi o Nacrtu medijske strategije u Srbiji do 2016. godine. U zaključcima se navodi da je u Nacrtu medijske strategije neprihvatljiv koncept po kojem svi mediji u Srbiji moraju biti u privatnoj svojini izuzev javnih servisa Srbije i Vojvodin, i da medijska strategija mora sadržati mogućnost da nacionalni saveti nacionalnih manjina osnivaju lokalne i regionalne medije.

„Nasilna privatizacija medija čija su osnivačka prava preneta na nacionalne savete nacionalnih manjina, a koji funkcionišu u formi privrednih društava ili ustanova predstavljala bi nedvosmislen presedan“, upozorava se u zaključcima.

Takođe, navodi se da država mora da prihvati obavezu budžetskog finansiranja najmanje jednog štampanog medija na jeziku svake nacionalne zajednice u Srbiji i da se uspostave uredništva za programe na jezicima nacionalnih zajednica koje žive na području Srbije, izvan Vojvodine. Predstavnici poslaničkog kluba manjina su u zaključcima predložili da se Nacrt medijske strategije dopuni obavezom da se područja radiodifuznih oblasti redefinišu i utvrde na način koji bi uzimao u obzir prirodno-geografske celine i područja kulturno-istorisjkih oblasti u kojim a pripadnici nacionalni zajednica žive tradicionalnio i u većem broju.

(Beta)